Bradul de Crăciun aduce în casă magie, însă poate afecta organisamul. Cel artificial, realizat din policlorură de vinil, poate conține substanțe toxice dăunătoare. Bradul natural prezintă pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile.

Mucegaiurile aflate în special pe scoarța bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru căile respiratorii. Studiile din ultimii ani demonstrează ca brazii de Craciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în fața răcelilor, facilitează sinuzitele și alte afecțiuni din sfera ORL. De asemenea, mulți brazi destinați vânzării sunt stropiți cu diverse substanțe toxice și pot conține pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creșterea brazilor.

Cercetătorii au stabilit că „Sindromul bradului de Crăciun” este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii. Concret, ciupercile de pe crenguțe atacă plămânii, iar sursa principală a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritație în gat, mâncărimi ale nasului, dificultăți de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală și insomnie. Există și anumite ciuperci care pot cauza probleme mai serioase, precum sunt bronșitele sau pneumoniile. De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauză se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la caldură.

De aceea, pentru a fi redus riscul de apariție al problemelor de sănătate, este indicat ca bradul să fie înlăturat din locuință imediat după ziua de Craciun, altfel zis, înainte de a se usca.

Sursa: sfatulmedicului.ro