Cred că aceasta a fost întrebarea fiecărei mame atunci când a trebuit să decidă cum, când și cu ce începe diversificarea alimentației la bebeluși. Alegerile trebuie să se facă, mai întâi de toate, la nivelul cel mai înalt: borcan sau legume și lactate acre pregătite în condiții casnice. Medicul alergolog explică legătura dintre alegerea pe care o facem și alergiile pe care le va dezvolta copilul.

„Pentru început limitele de toleranță pentru diversificare sunt între 4 și 6,5 luni. Desigur vârsta de 6 luni este ideală, mai cu seamă dacă bebelușul a consumat până aici doar lapte matern. Îninte de începerea diversificării vom consulta neapărat medicul pediatru și vom ține cont de specificurile copilului nostru, legate de greutate, de toleranța la lactoză și de riscul la alergie pe care îl are copilul”, a explicat doctor Tatiana Gorelco, pediatru alergolor la Centrul Mamei și al Copilului.

Gorelco

Doctorul ne recomandă ca, la consultarea ambalajului de borcan sau cutie, să nu mergem doar pe indicațiile de acolo. Este iminentă și părerea unui specialist, care va ține cont de istoricul copilului. 

De ce copiii fac alergii de la produse naturale iar la borcănașe nu?

„Nu prea avem zone ecologic pure, acesta este adevărul. Pot să vă confirm că pediatrii insistă pe borcănașe produse industrial, când vine vorba despre primele produse după lapte, în cazul bebelușilor. Principalul argument este că legumele și fructele, conținutul acestor borcănașe este verificat minuțios, este prelucrat tehnologic, iar în timpul prelucrării industriale, acestea își pierd funcțiile de alergizare”, spune alergologul. 

Pediatrul le recomandă părinților să aleagă produsele prelucrate industrial și în cazul cărnii sau al peștelui pe care le dăm în premieră copilașului. „Abia după vârsta de 12-14 luni puteți trece ușor la alimente de casă, prelucrate și gătite în condiții casnice. Să știți că gustul nu diferă, calitatea face diferența. În cazul în care copilul este suspectat sau are alergii chiar din primele zile sau luni de viață, iar în alimentație s-a trecut deja la formulă, vom opta pentru amestecuri hipoalergice, care au pe cutie indicele HA”, a mai declarat Tatiana Gorelco.

sezatoarea

GorelcoSpecialistul le mai recomnadă mămicilor adunate la „Șezătoarea Mamelor” să respecte cu strictețe delimitările de vârstă conform tabelului aprobat de organizația Mondială de Pediatrie. „Respectați delimitările de vârstă la introducerea numitor produse în alimentația celor mici! Nu pentru că nouă ne place să spunem acest lucru, ci pentru că, realmente, stomacul și tractul digestiv al copilului nu are în activitate acele enzime necesare prelucrării respectivului produs înainte de acel termen. Nu dați copiilor arahide și nuci până la doi ani. Nu le oferiți ciocolată până la trei ani. Fiți foarte atenți la protinele de grâu, iar dacă țineți să mănânce ceva din acest soi, oferițile biscuiți adecvați vârstei”.

Alergologii atenționează că nerespectarea acestui tabel de alimentație duce în primul rând la un deficit de calciu și caliu în organism, la alergii severe și la dereglarea, pe viitor, a funcțiilor gastrice ale copilului. „Mare atenție la laptele de vacă, el nu se va oferi copiilor până către vârsta de doi ani, iar la copii alergici chiar și mai târziu. Lactatele acre sunt însă binevenite chiar de la 9-10 luni, asta deoarece în fermentare se pierde alergenul. Pentru a preveni și mai bine eventualele alergii sau intoleranță la lactoză, există lapte pentru gravide și lactate acre, produse îndustrial. Nu uitați că orice alergie care ține mai mult de șapte zile în zona scutecului este o candidă sau o problemă din familia acestora. Nu o lăsați nerezolvată!”, mai spune Tatiana Gorelco.

Tatiana vornicescuPrezentă la eveniment, jurnalista Tatiana Vornicescu, mămică a unui bebeluș de șase luni pe nume Damir, și-a împărtășit experiența proprie legată de începutul diversificării alimentației. „Am alăptat doar două luni, din cauza unei infecții în lapte, ca să trecem apoi la formulă. la cinci luni și jumătate am început să mâncăm primele legume. Am introdus treptat, câte 3-4 zile fiecare: morcov, brocoli, conopidă. Când am împlinit exact șase luni am mâncat în premieră terci de hrișcă. Deși sunt și eu foarte nerăbdătoare și tentată, ca orice mămică, țin cont de recomandările specialiștilor și respect cu stricteșe regimul copilului. Apreciez mult asemenea întâlniri, unde mămicile pot afla mai multe, dar și unde au loc să socializeze cu late mame cu aceleași nevoi și probleme”, a povestit Tatiana.

Precizăm că întâlnirile „Șezătoarea Mamelor” se desfășoară lunar, la inițiativa Revistei pentru Părinți și Copii „Odoraș” și cu suținerea brandului pentru copii „Nestle”.

Distribuie articolul: