Bonurile de plată pentru alimentația copiilor din grădinițele din sectorul Buiucani au întârziat luna aceasta, iar când au venit, i-au surprins pe unii părinți. Acestea conțin detalieri de calcule cu restanțe sau avans pentru fiecare copil în parte. Am clarificat situația împreună cu dna Veronica Solomițchi, șef-interimar al Direcției Educație, Tineret și Sport Buiucani, care ne-a mai spus și despre introducerea în meniul copiilor a fructelor și legumelor proaspete.

„Sectorul Buiucani a trecut la noul sistem de evidență contabilă, în care se introduce exact achiziția făcută și aceasta se divizează pe fiecare instituție din sector. Mai apoi, alimentul se repatizează express pentru fiecare copil, conform codului unic al acestuia. Noul sistem de emitere a bonului, este legat de codul IBAN, la care sistemul bancar a trecut încă în luna ianuarie. Pe mai departe vom avea aceeași formulă, iar părinții care luna aceasta au de achitat o sumă în avans, luna viitoare vor primi recalcul din contul ei”, ne-a explicat Veronica Solomițchi, șef-interimar al Direcției Educație, Tineret și Sport, Buiucani.

Veronica solomitchiSursa citată explică faptul că anume din această cauză au și întârziat bonurile de plată pentru luna mai, iar termenul de achitare s-a prelungit până la data de 10 iulie 2016. Faptul că pentru alimentația unui copil există o restanță sau e necesar un avans nu trebuie să alarmeze părinții, luna viitoare se vor face rețineri, întrucât bonurile s-au tipărit la date diferite.

„Evidența alimentelor va fi mult mai strictă, astfel că iarăși este un pic problematic, deoarece noi avem permisiunea de a varia doar 3% de la numărul de porții (adică circa 60 porții lunar), însă uneori copiii pleacă la prânz sau nu servesc ultima masă și aici intervin anumite neclarități. Totul însă se face cu scopul eficietizării utilizării produselor alimentare și a prevenirii carențelor de produse în procesul de alimentație a copiilor”, a mai explicat dna Solomițchi pentru EA.md.

„Personal îmi duc copiii la grădiniță în sectorul Râșcani, iar acolo demult bonul vine în așa format și mai mult, se poate achita prin terminale. Sistemul este în implementare, iar în curând toate direcțiile de sector vor trece la asemenea formate. Totul se face pentru eficientizarea cheltuielilor, racordarea la sisteme performante de calcul, dar și pentru comoditatea părinților, care stau uneori și o oră în rând la bancă pentru a achita bonul pentru grădiniță”, a mai spus șefa interimară DETS Buiucani.

gradinita biucani 1

Referitor la alimentația copiilor, sectorul Buiucani implementează deja noile recomandări ale Direcției pentru Sănătate Publică Chișinău și va introduce în meniul copiilor de săptămâna viitoare, conform noilor contracte semnate: castraveții proaspeți, dovleceii, verdeața, iar mai apoi roșiile, caisele și piersicile. „Vom încerca să optimizăm totul, așa ca suma achitată de părinți să nu aibă prea mult de suferit. În plus, pe perioada estivală, am cerut micșorarea cotei de lapte pentru copil, mai cu seamă acum, când aceștia urmează să primească fructe proaspete. Urmează să avem și aprobarea Direcției Generale, dar și a Direcției pentru Sănătate Publică pentru implementarea acestei solicitări”, a mai comunicat dna Veronica Solomițchi pentru EA.md.

Precizăm că la finalul lunii aprimie a.c., Ministerul Sănătății a emis o recomandare prin care alimentele din carne preocesată să fie expluse din meniul copiilor din școli și grădinițe, iar adăugător să se introducă în alimentația lor fructele și legumele proaspete.

Distribuie articolul: