La nivel mondial, bolile cronice sunt principala cauză de deces printre femei. Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o altă cauză importantă de deces în rândul femeilor este cancerul mamar, iar aceasta se întâmplă, de cele mai dese ori, din cauza modului nesănătos de viaţă şi a stresului. Solicitată de IPN, directorul Departamentului asistenţă specializată de ambulator şi reabilitare medicală din cadrul Centrului de sănătate „Galaxia”, Luminiţa Suveică, a spus că cel mai des victimele bolilor cronice sunt femeile din cauza faptului că ele sunt mult mai preocupate de copii şi familie, decât de propria sănătate.

Alt motiv ar fi stresul. „Sistemul nervos feminin este mult mai emotiv şi sensibil. Femeile mai repede reacţionează la situaţiile de stres. Mai repede intră în situaţii de depresie şi mai greu ies din ele. Femeile sunt cele pe umerii cărora stă şi familia, şi copiii”, a spus Luminiţa Suveică, informează www.ipn.md.

Medicul îndeamnă femeile să consume cât mai multe fructe şi legume, să facă sport şi să evite consumul de sare şi grăsimi. Totodată, acestea ar trebui să se adreseze minim de două ori pe an la medic, pentru un consult de rutină. „Îndemn femeile să nu fumeze. Tot mai multe femei în ultima perioade sunt posedate de acest viciu care reprezintă o altă cauză de dezvoltare a maladiilor”, susţine Luminiţa Suveică.

Speranţa de viaţă printre femei, la nivel mondial, este de 80 de ani, în ţările africane de 56 de ani, iar în Republica Moldova de 74,9 ani.

Distribuie articolul: