Fashion bloggerița Cristina Surdu a plecat din Republica Moldova pe când încă era studentă. Pe atunci nu era bloggeriță și poate nici nu visa la asta. S-a îndrăgostit de Italia și ne face și pe noi să ne îndrăgostim când îi citim postările și vedem pozele cu locurile superbe din această țară. 

Cristina ne-a răspuns la o mulțime de întrebări și ne-a spus cum a fost plecare ei, cum este viața în Italia, dar și cât îi este de dor de țara natală.

Care au fost motivele ce te-au determinat să părăsești Republica Moldova?

„Înainte de a absolvi liceul, luasem hotărârea împreună cu părinții să merg să fac universitatea în Italia.”

De ce Italia?

„O aveam pe mama mea acolo. Lucra în Italia deja de aproape 5 ani.”

 Îți mai amintești de prima perioadă ce dificultăți ai întâmpinat?

„Da, a fost puțin greu la început, însă m-am adaptat și integrat foarte repede. Am fost norocoasă deoarece o aveam pe mama lângă mine și ea m-a ajutat să le învăț pe toate. Oricum cea mai mare dificultate pe care am avut-o a fost DORUL: dorul de casă, familie, bunei, prietene.”

Cum te-ai îndrăgostit de Italia?

„La început Parma nu mi-a plăcut mult. Am ajuns într-o duminică din august în acest oraș. Era cred că  ora 5.30-6.00 și toate jaluzelele la geamuri erau închise… nu știu  de ce,  dar îmi amintesc anume acele jaluzele închise și orașul gol. În septembrie când s-au întors toți din vacanță, orașul a prins viață și încet încet l-am îndrăgit și a devenit a doua casă.”

 Ce îi diferențiază pe italieni de moldoveni?

„Optimismul, faptul că sunt mereu cu zâmbetul pe buze, trăiesc mult pentru dânșii și se bucură din plin de viață. Și aici nu cred că doar banii contează, ci mentalitatea. De exemplu italianul dacă are bani în plus, nu se apucă de reparație sau să construiască o casă mai mare ca cea a vecinului, ci pleacă într-o călătorie, la un centru de wellness sau la o cină mai specială în oraș.”

Ce ai găsit acolo și nu ai găsit acasă?

„Un viitor mai bun.”

Activitatea de blogger e mai ușoară de desfășurat acolo?

„Nu am fost blogger în Moldova așa că nu știu să îți dau un răspuns corect. Însă cred că aici ai mult mai multe posibiltați. Aici bloggerul e tratat bine. 

Ce crezi că ar trebuie să se schimbe la țara noastră?

„Mentalitatea. Moldoveanul ar trebui să încerce să fie mai simplu, să învețe să asculte un sfat, să zâmbească mai mult și să încerce să se bucure de viață.”

Sursa foto: cristinasurdu.com

Dacă vrei să ne povestești istoria ta, să ne spui cum e să te adaptezi la mii de kilometri de casă, dar și ce ți-a reuțit să creezi, faci în acea țară, te îndemnăm să ne scrii la EA@interakt.md. #Cumamemigrat poate face un conațional să nu mai vrea să plece din țară sau îl poate ajuta pe altul să se integreze mai ușor.

Distribuie articolul: