De opt martie v-am arătat cum puteți face singure un colier și o pereche de cercei asortați, ca idee de cadou personalizat și original deopotrivă. Astăzi, am hotărât să dezvolt puțin tema și să vă aduc câteva exemple de tendințe noi în lumea bijuteriilor, ilustrate cu creații autohtone. Îți vine să crezi sau nu, dar bijuteriile datează din perioada preistorică. Pe lângă rolul lor principal în calitate de podoabă, acestea aveau scopul de a desemna rangul și statul social al purtătorului. De asemenea, multe din ele aveau conotații religioase, fiind folosite în calitate de amulete.

Acestea își fac prezența în toate colțurile lumii, oriunde a existat civilizația umană. În Africa au fost găsite cele mai primitive variante de bijuterie, alcătuite din dinți de crocodil, oase, gheare de feline sau pene înșirate pe sfori în formă de colier. Treptat, acestea cunosc o evoluție, care se face remarcabilă în perioada Egiptului Antic. Anume atunci apar colierele realizate din pietricele sau scoici. Odată cu descoperirea metalului și a tehnicii de prelucrarea a acestuia, domeniul bijuterilor ia cu asalt cultura omenirii.

Începând cu perioada Evului Mediu, bijuteriile devin principalul centru de atracție care reflectă ierarhia unei comunități și statutul social al oamenilor. Designul deosebit și materiale nobile cum ar fi aurul, argintul, platina, pietrele prețioase și perlele sunt la mare căutare printre nobilii europeni.

În secolul XIX, mișcarea Arts & Crafts pune accent pe bijuteriile făcute manual, dar abia în 1960 apare o nouă generație „Art-deco” de bijutieri independenți, care inventeză noi tehnologii revoluționare de lucru artizanal din materiale netradiționale, așa ca plasticul, țesătura, hârtia, argila ș.a. Astfel, se pun bazele accesoriilor avant-gardiste, transformate în obiecte de artă, pe care azi le întâlnim în buticurile de bijuterii sau la târgurile de tip yard sale

În ultimii doi ani, bijuteriile hand-made au avut câteva tentative de revenire în modă, dar niciodată cu atâta insistență ca în acest an. Tinerii creatori propun modele originale, simple și sofisticate, începând cu inele, agrafe, brațări, cercei sau coliere, purtate atât de femeile de obișnuite, cât și vedete sau femei de afaceri.

Creatorii hand-made folosesc diverse tehnici de realizare a bijuteriilor. De la complicata tehnică origami până la cele modelate din argilă polimerică, cum ar fi deosebita colecție prezentată de Marina Sochircă, „Marinelle” — toate se regăsesc. Tânărul designer ne prezintă bijuterii neordinare cu motive geometrice, florale și o gamă de culori extraordinar de expresive, asortate cu diverse accesorii metalice, pietre sau cristale. Nouă ne plac: Inelele viu colorate denumite „Crizanteme”, colierul „Libelula” sunt realizate din lut polimeric în combinație cu cristale de Cehia și lanțuri metalice, cercei cu motive din natură, care imită forma sau designul original al unor flori, „Flori-4″ din lut polimeric și cârlige metalice.

Bijuteriile artizanale cumpărate direct de la designer sunt mult mai accesibile ca preț decât bijuteriile din magazine. Astfel, aveți posibilitatea să comandați o bijuterie creată în exclusivitate pentru Dvs. În pragul primăverii, multe fete au profitat de posibilitatea ce a face cadou un mărțișor original, cum ar fi cel creat de designerul hand-made Marina Tăbîrță, „Marina TV”. Având la bază clasica combinație alb-roșu, bijuteriile create de Marina sunt ilustrate într-o variantă netradițională, în formă de trandafiri a unei broșe sau agrafe de păr, realizate din țesătură sau panglică de atlas. Motivele florale se fac simțite prin forma stilizată a articolelor semnate de tânăra creatoare: inele, broșe, agrafe sau bentițe de păr în culori îndrăznețe de roș și turcoaz, decorate cu mărgele.

Inelul este cea mai populară bijuterie întâlnită în toate culturile. Din vechime se considera că inelul, odată pus pe degetul femeii, simbolizează supunerea și proprietatea băbatului. Din fericire, pe parcursul istoriei inelul a căpatat un simbol estetic de împodobire. În prezent, diversitatea de modele variază de la cele din metale prețioase până la cele create manual din materiale accesibile. O variantă vintage, originală și neobișnuită propusă de designerul autohton Yanika, „Yanika Art Bijoux”, cu motive inspirate din natură, oferă o notă de feminitate oricărei femei. Yanika ne propune o varietate largă de accesorii artizanale în stil vintage. Nouă ne plac: cerceii „Only Time… II”, inelele „Aquamarine”, „Vintage Rose” și colierele „Twilight”, în care sunt combinate armonios pietrele semiprețioase ochi-de-pisică și cuprul. 

Pentru tinerele amatoare ale stilului „Glam” sau „Clasic chic”, designerul Ylianna, „Danko Ylianna Design” vă aduce spre atenție cercei lungi din pietre semiprețioase de agat, mărgele și benzi cu suprafață de catifea Black & Blu dark, cercei și brațări în stil „Funky-Rock” din piele naturală, decorate cu catarame metalice. Iar pentru o notă feminină, puteți opta pentru broșe din mătase, catifea sau atlas decorate cu mărgele din sticlă și paiete, cu un design neobișnuit și foarte expresiv.

Fii mereu frumoasă și seducătoare, iar bijuteriile te vor ajuta sa-ți accentuezi frumusețea naturală și privirea cochetă. Așă că îndrăznește și tu să fii în vogă, optând pentru creațiile hand-made ale tinerilor designeri moldoveni.

Distribuie articolul: