Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova își îndeamnă membrii de a se implica activ la desfășurarea ediției 2022 a Campaniei Nocturna Bibliotecilor, care va avea loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie.

Campania Nocturna Bibliotecilor este organizată anual prin intermediul parteneriatului dintre Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova și  Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și are drept scop promovarea bibliotecilor și a activităților creative gândite cu drag de bibliotecari pentru toate categoriile de utilizatori.

Activitățile organizate în cadrul acestei campanii vor fi desfășurate simultan în România şi Republica Moldova, începând cu ora 16.00, în ziua de 30 septembrie.

Genericul ediției 2022 “Share Location@BIBLIOTECĂ” vine să crească popularitatea instituției de bibliotecă în fiecare comunitate din țară. În contextul acestui generic bibliotecile sunt încurajate să  partajeze cu membrii comunității colecțiile, serviciile, produsele, spațiile și activitățile organizate.

Partajarea în lanț a acestora vor contribui la informarea în masă a comunităților, la îmbunătățirea imaginii bibliotecii și va confirma autenticitatea bibliotecii ca și instituție de referință.

Ca și în fiecare an, Asociația Bibliotecarilor propune membrilor săi un model mixt (atât evenimente organizate online cât și offline) de organizare a programelor nocturne inițiate.  Activitățile virtuale preconizate  pot fi (expoziții virtuale, concursuri, proiecții de film, lecții publice, quiz-uri etc.)

Pentru instituțiile care vor pune accent pe activități în spațiile bibliotecii sau aer liber, sunt sugerate ca programele speciale, să includă activități menite să evidențieze biblioteca ca și centru comunitar, iar bibliotecarul ca și actor care contribuie la crearea unei societăți alfabetizate, informative , participative și incluzive. Astfel utilizatorii bibliotecilor pot să participe la: lecturi în voce, proiecții de filme, ore de jurnalism TV, jocuri dinamice, BiblioQuest, lecturi în pijamale, ateliere de pictură, ateliere muzicale, expoziții inedite de cărți și obiecte de mici dimensiuni.

Pentru a se alătura campaniei, fiecare bibliotecă urmează

  • să elaboreze un program seral în baza genericului
  • să anunțe utilizatorii bibliotecii Dvs despre programul special al bibliotecii
  • să creeze postări pe pagina de facebook a bibliotecii despre activitățile din biblioteca cu hashtag-urile #Nocturna_bibliotecilor2022 și #Share_location@BIBLIOTECĂ.

ABRM este o organizație nonguvernamentală, benevolă care promovează biblioteca și informația în societate, susține activ bibliotecarul, acționând pentru dezvoltarea accesului egal la informații și cunoștințe pentru toți.

Persoana de contact

Elena Pintilei, președinte ABRM

060989482

 

Distribuie articolul: