Pe 4 iulie curent, în Scuarul „Mihai Eminescu” s-a desfășurat un eveniment inedit organizat de Asociația „Fabrica de Fericire” și Biblioteca Publică Municipală B.P. Hașdeu. Astfel, am putut descoperi poveștile de viață a cinci protagoniste – sincere, diferite și în același timp, la fel ca noi, Oameni-Cărți.

Evenimentul, primul dintr-o serie de acest fel, a fost despre Oameni. Oameni-Cărți. Oameni cu istorii de viață, etichete sau judecăți.
Oameni Adevărați. Cu povești spectaculoase, din care putem învăța.

„De fapt, evenimentul este despre fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi este o carte, avem în spate o istorie sau mai multe, o luptă sau mai multe. Am fost cândva judecați, etichetați de către „Tribunalul Moralității” – societatea – oameni exact ca noi, dar care cumva știu mai bine ce am trăit și cum ar fi trebuit poate să procedăm. Fără să fi fost o zi în papucii noștri. Judecând ne îndepărtăm de valorile noastre primare – Empatia, Omenia, Toleranța. Cele pe care am vrea să le îmbrățișeze copiii noștri. Dar ei trebuie să vadă exemplul nostru”, declară Steluța Andrei, fondatoare „Fabrica de Fericire”.

Am ascultat Istoriile de Viață a 5 Oameni Minunați. Atât de diferiți, dar atât de adevărați și sinceri.

Viorica Toma

Femeia căreia i s-a spus că „nu poate o femeie să conducă un troleibuz. De fapt femeile nu pot conduce bine o mașină, dar un vehicul așa de mare – nici atâta.”

Dar cea, care a făcut o carieră și a îndrăgit această meserie.

Aura

Cu o carieră începută în 1990, cunoscută în toată țara, iubită de public. Mereu strălucitoare, mereu perfectă, mereu acolo și atunci când sufletul nostru cere mângâiere.

A vorbit despre Omul din spatele ecranelor strălucitoare și Omul cu viață exact cum avem cu toții, dincolo de eticheta de „artist”, cu sacrificii și lupte inclusiv în perioade complicate precum pandemia.

Silvia Morgoci

Master în managementul instituțiilor medicale la Universitatea Montpellier din Franța, numeroase instruiri și scoli în Elveția, Canada, SUA. Medic de familie.

Medic acasă, în vizite, la muncă bineînțeles, chiar și în călătorii – oricând și pentru oricine are nevoie – la datorie. Toți anii de studii au educat un fantastic simț enorm al responsabilității. Iar viața a devenit una cu meseria.

Noi știm că Ei „sunt obligați”, că „au dat jurământul lui Hippocrate”, ne dorim să fie aproape roboți, 24/24 la dispoziție, cu bună dispoziție și empatie.

Dar dincolo de toate, dincolo de „medic” – eroii noștri în halate albe sunt Oameni. Exact ca fiecare dintre noi.

Lidia Tiuleacov

91 de ani, rezident al Azilului Republican din Chișinău.

Pe doamna Lidia am cunoscut-o acum aproape 10 ani la una dintre vizitele la azil. Eu nu știu dacă am văzut vreodată persoană mai activă, pozitivă și plină de viață.

Cu 15 ani munciți în cadrul Filarmonicii Naționale și 3 în cadrul Capelei Corale Doina, cu o viață strălucitoare, printre artiști și vedete – doamna Lidia este un exemplu pentru mine. Exemplu de stoicism și dragoste de viață.

Victoria Condrat

Este managera unui proiect care reformează sistemul de sănătate mintală (MENSANA), voluntară la Hospice Angelus și autoarea unui blog uitat.

Cunoaște foarte bine de ce e important să avem grijă de sănătatea noastră mintală și ne va povesti despre cum să ridicăm cerul care a căzut peste umeri și cum să găsim fluturi atunci când ne căutăm pe noi înșine.

Motto: „Tot ce se face, se face spre bine”.

Eroismul de acum este că are deja doi ani și jumătate fără cancer și a povestit cu drag despre asta. Dincolo de tot felul de etichete pe care le primim de-a lungul vieții, dincolo de situațiile prin care trecem, suntem cu toții una.
Oameni.

În cadrul acestui proiect, „cititorii” pot „împrumuta” o persoană și asculta istoria vieții acesteia pentru 30 de minute. Scopul proiectului este lupta cu judecățile de valoare și etichetările pe care le tot aruncăm în stânga și în dreapta.

Fiecare „persoană-carte” are un titlu-etichetă. Doar ascultând istoriile fiecăruia înțelegem de ce se spune „nu judeca o carte după copertă”.

Acest proiect extraordinar și deosebit este activ în peste 50 de țări, fiind inițiat în Danemarca. Se numește „The Human Library” – biblioteca umană. Și ne învață să nu judecăm și să nu etichetăm pe cei din jur.