Motto: “Berea este dovada cea mai bună că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea ca noi să fim fericiţi” (Benjamin Franklin)

Interzisă la început bărbaţilor, berea a devenit astăzi parcă echivalentul lor. Deşi s-ar părea că o beau mai mult reprezentanţii sexului puternic, femeile au mult mai multe tangenţe cu această băutură decât şi-ar fi imaginat. Aflaţi că în trecut, producerea berii era considerată o ocupaţie nobilă şi elegantă pentru femei. În antichitate, în Peru, fabricile de bere angajau doar femei din înalta societate, obligatoriu frumoase. De altfel, în Egiptul antic, era interzis prin lege bărbaţilor să producă şi să comercializeze bere.

Berea te face mai deşteaptă!
Berea e folosită pe larg în diverse ramuri tangenţiale femeilor: cosmetologia, alimentaţia, farmacologia, etc. Conform unui raport publicat în New England Journal, femeile care consumă bere moderat au capacităţi cognitive superioare celor care nu au acest obicei. Un alt studiu publicat de American Journal of Epidemiology arată că aceeaşi băutură previne formarea pietrelor la rinichi. Cercetarea a arătat că fiecare sticlă de bere consumată zilnic reduce riscul cu 40%. Tot berea pare să protejeze şi oasele, graţie siliconului pe care-l conţine, arată o altă cercetare, publicată de American Journal of Clinical Nutrition.

Punem pariu că multe dintre voi aţi refuzat sau renunţat la o bere din frica să nu vă îngrăşaţi?! Aflaţi că greşeaţi amarnic: o bere obişnuită conţine următoarele ingrediente: zero mg colesterol; zero grăsimi; 13 g glucide (carbohidraţi); 25 mg sodiu; proteine, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele B, B2 şi B6 şi niţel alcool (între 4 şi 8%), sau chiar deloc pentru cea nealcoolică. Toate sunt foarte prielnice organismului dacă îşi au măsura. Până şi faraonii egipteni, acum 2.500 de ani, foloseau berea ca un remediu homeopatic.

Berea – necesarul zilnic de minerale
Spre deosebire de alte băuturi, berea vine la pachet cu o multitudine de nutrienţi: potasiu, magneziu, sodiu, vitaminele complexului B şi multă apă. Astfel, ea hidratează la fel ca apa după un efort fizic intens, lucru demonstrat ştiinţific la Universitatea din Granada, Spania. Berea este şi un remediu eficient atunci când somnul se încăpăţânează să vină. Se ştie că dintotdeauna, femeile au suferit mult mai mult din cauza insomniilor decât bărbaţii. Aflaţi că hameiul are efecte sedative datorită conţinutului ridicat de lupulină, substanţa care dă gust amar berii şi care are efecte calmante, antidepresive şi antinervoase.

Licoarea savuroasă numită bere conţine antioxidanţi naturali din malţ (orz) şi din hamei. Cea neagră conţine mai mult alcool (7%), însă are şi un conţinut mai mare de antioxidanţi. De data aceasta putem spune că datorită alcoolului, antioxidanţii sunt absorbiţi rapid în organism. Aceste substanţe îţi menţin pielea tânără şi te apără de efectele nocive ale poluării şi ale stresului. La ce poate visa mai frumos o femeie?
 
Luminiţa Suveică, doctor în medicină, specialist în nutriţie şi endocrinologie ne recomandă consumul de bere faricată din ingridiente de calitate pentru calităţile sale nutriţionale reale: vitamine ale grupului B (B3, B6, acid folic şi altele). “Conţitul caloric al berii este mai scăzut decât la vin, 100 ml de bere conţine 43 kcal, iar cea fără alcool doar 17 kcal, declară doamna Suveică. Un alt beneficiu al cosumului moderat de bere este conţinutul de antioxidanţi naturali din hamei; deasemenea berea conţine siliciu, care contribuie la prevenirea osteoporozei (maladie mai des întâlnită la femei); conţine fibre, potasiu, magneziu şi o cantitate scazută de sodiu, ceia ce duce la prevenirea calculilor renali şi biliari”.

Doamna doctor mai precizează că berea, consumată moderat, măreşte colesterlul “bun” (HDL colesterol), reduce riscul de apariţie a bolii Parkinson, a ulcerului gastric (provocat de bacteria Helicobacter pylori), reduce riscul de cancer şi maladii cardiovasculare. Dacă ne referim la cantitate, Luminiţa Suveică are şi aici pregătită recomndarea medicală: “Norma zilnică de consum de bere pentru femei este de 330 ml (o doză), spre deosebire de bărbaţi care pot bea până la 660 ml. Atenţie însă, berea nu poate nicidecum să înlocuiească apa”, a specificat medicul.

 

Berea face laptele matern mai bun
În varianta fără alcool, berea stimulează lactaţia şi îmbogăţeşte laptele matern cu antioxidanţi. În Spania este o tradiţie să suplimentezi dieta femeilor care alăptează cu bere fără alcool. Multe moldovence recunosc faptul că anume berea nonalcoolică, băută cu o lingură de smântână a fost remediul cel mai natural şi inofensiv pentru bebeluşi, atunci când erau pe cale să piardă laptele matern. „Atunci când pastilele de stimulare a lactaţiei nu mi-au mai ajutat, iar laptele era foarte puţin, din cauza stresului şi a nesomnului, berea cu smântână a fost soluţia care i-a readus copilului meu lăpticul de neînlocuit al mamei”, ne-a declarat Victoria, mamă a unui băieţel de un an şi jumătate.

Medicii ne atenţionează, însă referitor la cantitatea consumată: „Berea nealcoolică nu este dăunatoare în timpul sarcinii şi perioadei de alăptare, dar trebuie folosită în cantităţi moderate şi fără excese” a explicat Luminiţa Suveică, doctor în medicină, specialist în nutriţie şi endocrinologie.

Berea – medicament şi revigorant
Cea mai scumpă bere din lume costă 1.000 de dolari sticla, iar cea mai veche berărie functională din lume se află lângă Munchen şi a fost fondată în jurul anului 1040. Prima fabrică de bere din spaţiul românesc este atestată la începutul secolului al XVIII-lea, dar cu siguranţă poporul nostru a savurat din această licoare mult mai devreme. În timp ce în Moldova berea este supusă taxelor de accize şi este considerată băutură alcoolică, în unele ţări din Europa, inclusiv în România berea este produs alimentar.

 

În acest sens, e bine să menţionăm că spaniolii au descoperit în 2010 că berea poate fi lesne consumată după eforturile fizice, fiind total nepericuloasă pentru diete şi chiar benefică organismului în astfel de momente. Consumul moderat de bere după efortul fizic permite recuperarea pierderilor hidrice şi modificărilor survenite în urma diverselor tipuri determinate de exerciţiu fizic.

Berea aduce elemente care înlocuiesc pierderile cauzate de exerciţiile fizice: aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B şi antioxidanţi. Bogată şi în siliciu, berea ajută la menţinerea oaselor sănătoase şi previne apariţia osteoporozei. În acelaşi timp, băutura cu gust amărui conţine fibre: două pahare de bere conţin în medie 10% din doza zilnică recomandată de fibre solubile, unele beri putând furniza până la 30%.

Studii recente au arătat că oamenii cu diabet care beau bere la un nivel moderat şi-ar putea reduce considerabil riscul de boli cardiace coronariene, principala cauză de moarte în rândul acestora. Cercetarea, de asemenea, indică faptul că un consum moderat poate preveni dezvoltarea diabetului de tip 2 la bărbaţi şi femei. Acest lucru s-ar putea datora creşterii sensibilităţii la insulină sau a efectelor anti-inflamatorii.
 
Lili Lozan, prezentatoare TV, ne-a povestit despre frumoasa ei prietenie cu berea. Secretul este admirat de noi chiar în imaginea tinerei jurnaliste. „Nu sunt o consumatoarea înrăită de bere, o beau doar ocazional. Totuşi berea întruneşte în sine şi alte calităţi, recunoaşte Lili, mă refer acum la cele de înfrumuseţare”. Şi aici prezentatoare vine cu o reţetă pe care o testează chiar pe podoaba ei capilară: „Berea poate fi utilizată pentru păr şi ten. Eu am grijă ca o dată pe lună să îmi fac o mască din bere. Ştiu că sună ciudat, dar are proprietăţi fantastice: clatesc părul curat cu bere, îl las cinci minute înfăşurat în prospop, apoi îl clătesc! Berea este bogată în vitamine, redă părului stralucire, iar acesta are un aspec foarte sănătos”. Lili Lozan recomandă acest remediu mai ales blondelor, deoarece, spune jurnalista, la ele are efect şi asupra menţinerii blondului frumos.

Berea produsă în patrie păstrează aroma de „acasă”

Consumaţi bere produsă local! Acesta este sfatul dnei Ludmila Andronic, Director de Afaceri Corporative al Companiei Efes Vitanta. „Îndemnul de a consuma bere locală are o explicaţie ştiinţifică. Cele mai valoroase componente ale acestei băuturi: proteinele de orz, antioxidanţii, microelementele şi vitaminele din grupa B sunt foarte sensibile la transportare, de aceea, cu cât este mai scurtă calea de la berărie la consumator, cu atât este mai preţios conţinutul berii. Un consum moderat de bere, într-o companie plăcută, după o zi toridă sau după un efort considerabil la serviciu este o plăcere. Berea este o băutură care stimulează socializarea şi răspunde ultimelor tendinţe în materie de consum – alegerea în favoarea băuturilor naturale cu un grad infim de alcool. Pot să afirm cu certitudine, că o bere naturală şi pură, precum cea produsă de Efes Vitanta, consumată moderat şi într-o ambianță plăcută, poate avea doar efecte benefice. Iar dacă doriţi să vă asiguraţi de modul în care este produsă berea noastră, de naturaleţea materiei prime folosite la fabricare, vă aşteptăm la fabrică, unde zilnic au loc excursii cu degustare. Trebuie doar să vă programaţi din timp şi, de ce nu, v-am dat o idee cum să vă surprindeţi prietenele”.

 

În final, vom îndemna doamnele şi domnişoarele să încerce baia cu bere (o sticlă-două la o cadă cu apă) şi neapărat şampunul din bere (fierbeţi berea în prealabil şi amestecaţi-o cu doar o picătură de şampon). Vei plăcea mai mult soţului sau iubitului dacă vei găti orezul cu bere şi dacă vei şti că marinada pentru frigărui tot cu bere poate fi preparată. Ca să nu arunci berea deschisă, rămasă după o petrecere o poţi folosi pentru a-ţi împrospăta mobilierul şi pentru a curăţa aurul. Când vii obosită de la muncă, iar picioarele nu te mai ţin, pune-le pentru o jumătate de oră într-un lighean cu bere, iar la sfârşit nu arunca licoarea oriunde, ci pe iarba care se usucă sau peluza care este maronie.

Gândiţi-vă şi la suflet! Se zice că berea este cea care îmbunătăţeste nivelul hormonului fericirii – pentru acest motiv serviţi bere, cu măsură şi plăcere!

Distribuie articolul: