Sărbătoarea Paștelui încheie perioada restrictivă pentru nunți. Așadar, începând cu mijlocul lui aprilie, se dă startul nunților de primăvară. Și ce poate fi mai frumos decât o nuntă de primăvară, când natura reînvie, iar prospețimea aerului și verdele crud al frunzelor îți asigură cea mai bună atmosferă? În plus, sezonul dispune și de o mulţime de alte avantaje. Religia şi cultura poporului nostru pune câteva restricţii în întemeierea familiilor şi serbarea nunţilor, martie fiind o lună interzisă pentru veselii. Din fericire, în anul acesta mirii pot să-şi serbeze nunţile începând cu jumătatea lunii aprilie, odată cu sfârşirea postului mare și a sărbătorilor de Paște. Totodată, se pot negocia şi reduceri de preţ, deoarece popularitatea aglomerarea cea mai mare a nunților vine în abia în lunile următoare, între iunie și octombrie.  

Pentru a organiza o nuntă primăvară, mirii pot lua în considerare mai multe aspecte:

Petrecerea în aer liber. Dacă vara atmosfera de afară e sufocantă, iar toamna te poate lua prin suprindere cu o zi mai rece sau ploioasă, atunci primăvara este perioada excelentă pentru o nuntă în aer liber. În ton cu tendințele occidentale, și în Republica Moldova agenţiile au început să ofere spații amenajate în sânul naturii, la margini de parcuri sau chiar păduri, în suburbiile capitalei, sau, de ce nu, şi la ţară.

Dacă vrei o variantă 50 la 50, atunci alege un semi tabernac, deschis mai curând în lăţime decât în lungime (cum se obişnuia pe timpuri la nunţile tradiționale). De regulă, localurile respective dispun de sisteme de iluminare adaptate, cu lampadare pe marginea tabernacului, iar unele au și felinare pe malul lacului sau bazinului, cărăruşe și bănci de lemn.

Dacă totuşi priveşti sceptic această idee sau ți-ar plăcea, dar îți pare prea riscantă, atunci te poate ademeni ideea unui aperitiv în aer liber. Alege un restaurant care să dispună de o grădină spectaculoasă, eventual în care să fie pomi înfloriţi sau un gazon cu iarbă verde.

Dacă faci nunta în luna mai, şi mai bine: pot fi văzuţi cireşarii devremi, cu cireşe mari şi roşii printre frunzele verzi. Un aranjament impresionant pot fi obținut cu ajutorul instalaţiilor de oglinzi. Se aşează câte o oglindă printre pomi, pe întreg perimetrul grădinii, iar efectul este unul spectaculos. În plus, mirii şi nuntaşii vor avea ocazia să pozeze pe un fundal fotografic incendiar.

Culorile proaspete ale reînnoirii. De fapt, ai două opţiuni: poți merge pe culori electrice sau pe cele pastelate. Dacă vrei să uimeşti invitaţii şi să le oferi o dispoziţie energizantă, atunci foloseşte ca temă tonurile anilor ’90: turcoaz, albastru cobalt, vernil, violet-purpuriu sau roz fuchsia. Poţi combina câte două culori în decorațiuni, invitaţie, aranjamente florale, lumânări sau accesorii vestimentare. Această gamă coloristică va conferi întregii petreceri un aer nonconformist, modern şi tineresc.

Și dimpotrivă, dacă vrei să oferi o atmosferă liniştită, elegantă şi care să fie plăcută ochiului, opreşte-te la culorile pastelate: verde delicat, roz, bleu pal, crem, maro, fildeş şi alte culori deschise şi neapărat mate. Aceste nuanţe sunt versatile şi se modelează ușor pe tematica nunţilor, mai ales dacă acestea au loc în aer liber.

Florile primăverii. La acest capitol nu vei întâlni dificultăţi, deorece primăvara ne aduce o diversitate de flori pe care le poţi combina în funcţie de culorile alese. Narcisele, stânjeneii, lalelele, freziile, liliacul, zambilele, violetele sau lăcrămioarele vor aduce un aer de prospeţime şi curăţenie. În plus, aroma va fi îmbătătoare. Aceste flori le poţi folosi atât în aranjamente florale tradiţionale, cât şi la împletirea coroniţelor miresei, ale vornicelelor sau ale fetiţelor invitate, ca să fie purtate la cununia religioasă sau/și la şedinţele foto.

O idee interesantă este cea de a încorpora, pe lângă florile primăverii, crenguţe înflorite de pomi. Sau te poți înțelege cu vorniceii ca podul din flori să fie doar din crenguţe înflorite de măr sau păr (totuşi, acestea înfloresc cel mai târziu).

Meniul primăvăratic. Bineînțeles că din meniu nu pot lipsi felurile cu peşte, carne şi alte mâncăruri tradiţionale, însă poți aduce spiritul primăverii prin garnituri de legume şi fructe prospete. Ai o paletă întreagă din care să alegi: cartofi noi, ridichi, fire de usturoi verde, ceapă verde sau busuioc și, desigur, deserturi uşoare din fructe.

Evident că nu este o noutate includerea în aperitive a fructelor, însă raritatea lor în timpul iernii le face să fie cele mai dorite gustări primăvara. Profită din plin de fructele de sezon: cireșe, vișine sau căpșuni. Nuntaşii vor fi încântați să savureze băuturi pe bază de fructe: limonade, coctailuri din fructe și/sau lapte, coctailuri alcoolice cu fructe, frappe-uri. Nu vei avea bătăi de cap nici la alegerea tortului, care poate fi decorat cu fluturaşi, căpşuni sau flori.

Însă chiar dacă pregătirile pentru petrecere sunt deja pe sfârșite și nu ai reușit să profiți de toate beneficiile acestui sezon, nunta va emana de la sine entuziasm primăvăratic, deoarece toţi vor aștepta cu nerăbdare o petrecere „pe cinste”, după plictiseala iernii şi a îndelungatului post!

Distribuie articolul: