Dovleacul este eroul principal al Halloween-ului şi al toamnei. Însă, beneficiile lui nu se limitează doar la atât. Ştiaţi că, pe lângă gustul plăcut al plăcintelor de dovleac, acesta ajută de asemenea la prevenirea cancerului în special cel de la sân, a colesterolului, afecţiunilor cardiovasculare sau a artritei? S-a demonstrat că el este foarte bogat în vitamine, minerale şi nutrienţi extrem de benefici pentru organismul uman.

Ce conţine dovleacul?

Caroten. Dovleacul are culoarea portocalie puternică datorită cantităţii mari de caroten pe care o conţine. Carotenul ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism şi previne îmbătrânirea prematură, ceea ce este şi un beneficiu preţios pentru noi femeile. Inclusiv previne afecţiunile cardiovasculare şi infecţiile.

Vitamina A şi E. Aceste două vitamine care se conţin în seminţe sunt un beneficiu mare pentru bunăstarea pielii şi pentru sănătatea femeii, fiindcă favorizează fertilitatea şi ajută în perioada menopauzei. Acestea la fel ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire.

Vitamina C. Eala fel ca şi carotenul luptă împotriva radicalilor liberi, îmbunătăţeşte imunitatea organismului şi ajuta la producţia de colagen. Protejează şi de numeroase forme de cancer.

Pe lângă vitaminele A, C şi E dovleacul mai conţine:

Magneziu. Magneziul este un mineral important care participă la numeroase funcţii biologice. Este benefic şi pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.

Potasiu şi zinc. Dovleacul conţine cantităţi importante de potasiu şi zinc care ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi hipertensiunii. Zincul este benefic persoanelor care suferă de osteoporoză, stimulează sistemul imunitar şi reproductiv.

Fibre alimentare. Pulpa de dovleac este săracă în calorii, însă bogată în fibre alimentare, esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv.
Dovleacul mai conține: fier, mangan, seleniu și acid folic.

Beneficiile dovleacului

Cancer de prostată. Compuşii activi din dovleac reduc riscul de cancer de prostată. Aceste substanţe micşorează prostata şi stimulează secreţia de chimicale care protejează de metabolizarea testosteronului.

Efecte antiinflamatorii. Betacarotenul din pulpa şi seminţele de dovleac are proprietăţii antioxidante şi antiinflmatorii. Consumul regulat de dovleac protejează de inflamaţiile articulare şi artrită.

Ideal pentru piele. Dovleacul este bogat în vitaminele A, C şi E şi zinc care sunt necesare pentru o piele sănătoasă şi strălucitoare. Dovleacul previne apariţia ridurilor şi păstrează tenul hidratat.

Previne pietrele la rinichi. Dovleacul stimulează rinichii şi previne formarea de pietre. Consumă zilnic 5 – 10 grame de seminţe de dovleac.La fel, dovleacul previne apariţia cataractei şi a altor boli specifice ochilor datorită conţinutului de beta-caroten.

Tratează depresia. Pulpa de dovleac conţine anumite substanţe care îmbunătăţeşte starea mentală. Persoanele care consumă în mod frecvent dovleac sunt mult mai fericite şi protejate de depresie.

Acţionează ca un diuretic. Dovleacul este un diuretic natural. Ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Stimulează digestia. Dovleacul conţine puţine calorii, însă este bogat în grăsimi benefice, fibre alimentare şi minerale. Este util şi în curele de slăbire.

Stabilizează colesterolul. Dovleacul conţine antioxidanţi care previn formarea de colesterol şi cheaguri de sânge. Astfel, protejează de afecţiunile cardiovasculare, hipertensiune şi infarct.

Faptul că dovleacul este atât de benefic pentru întreaga familie ar trebui să ne facă să-l consumăm cel puţin o singură dată în această toamnă, cu atât mai mult că, este accesibil tuturor. Deci, nu ezitaţi prea mult şi mergeţi să procuraţi cel puţin câteva felii de dovleac, iar odată savurând gustul plăcut al unei plăcinte veţi contribui şi la ameliorarea sănătăţii dumneavoastră.

Distribuie articolul: