Straniu acest titlu, dar adevărat! Dacă ajungeţi în Belgrad, nu uitaţi să beţi o cafea într-un local pe cât de vechi, pe atât de cochet – la cafeaneaua fără nume. Şi tot în Belgrad este cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Catedrala Sfântul Sava. Dar, până am ajuns şi eu pe acolo, drumul a fost un pic mai lung.

În luna septembrie am făcut un tur prin Balcani cu doar 290 euro. 190 euro am achitat agenţiei din România, restul 100 de euro a fost pentru transportul Chişinău-Bucureşti-Chişinău, hotel în Bucureşti, taxă pentru intrarea în Durmitor Park din Muntenegru, mese, cafele şi câteva hărţi. Îmi doream de foarte mult timp să văd ţările Balcanice, iar grație acestui tur am văzut cinci ţări: Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia și Bulgaria. A fost un circuit cu buget redus, aşa cum le caut eu de obicei, scopul meu este să văd lumea, nu să stau în hotele sofisticate.

Strada Cneazi Mihaila din Belgrad

În drum spre Belgrad am trecut vama din România pe la Porţile de Fier, este absolut fantastică priveliştea spre Dunăre şi România de pe partea sârbească. În treacăt am văzut şi sculptura lui Decebal. Povestesc despre toate acestea, fiincă am rămas foarte impresionată şi recomand să mergeţi neaparat. Belgrad se află cam la 250 km depărtare de vama Porţile de Fier, aşa că am reuşit să văd o bună parte din Serbia.  O ţară foarte curată, case una mai frumoasă decât alta, în fiecare sat prin care am trecut. Topolnica, Golubac, Pozarevac… toate mi s-au părut foarte îngrijite şi bine amenajate.

La Fortăreață

Am ajuns pe la amiază în Belgrad. Sârbii zic că în oraşul lor au avut loc 153 de lupte şi de 44 de ori a fost total distrus, iar urba a renăscut încă mai frumos ca înainte. Este un oraş, care trebuie văzut, vă recomand un City Break. Dacă ajungeţi în Bucureşti, e musai să iei trenul până în Belgrad, dar atenţie cetăţenii moldoveni au nevoie de viză, cetăţenii români nu.

Fortăreața din Belgrad

Sunt foarte multe atracţii turistice care merită vizitate în capitala Serbiei. Noi am început traseul cu Fortăreaţa Kamlemegdan. Cetate îşi incepe istoria încă din antichitate, dar adevărata perioadă de glorie o cunoaște în perioada medievală. Este amplasată într-un loc strategic, este locul unde se revarsă râul Sava în Dunăre. A fost o perioadă când această fortăreaţă trasa graniţa dintre unguri şi sârbi. Tot aici ne-am plimbat întru-un parc, care găzduia o expoziţie tematică. Fortăreaţa şi parcul sunt în cartierul vechi al oraşului, care te şi teleportează imediat într-o epocă medievală.

Belgrad

Mai apoi ne-am dus la Catedrala Sfântului Mihail, interiorul bisericii este făcut din granit verde – un decor foarte simpatic şi deosebit. Şi iată-ne ajunşi pe strada Kralja Petra, aici este amplastă Kafana (aşa sunt numite cafenele în sârbă), acea cafenea, de care vă spuneam la începutul povestirii. Cafeaneaua are doar semnul întrebării la uşa de la intare. Este prima cafenea deschisă în Serbia, în 1826 şi pentru că se află foarte aproape de Catedrală, preoţimea nu vroia să o sfinţească. Localul şi-a tot schimbat numele în timp, iar din 1960, proprietarul ei de atunci, a pus pe uşă doar semnul întrebării. Aşa a apărut prima cafenea fără denumire.

cafeneaua fără nume

Ne-am luat câte o îngheţată şi ne-am primblat pe strada principală pietonală Knez Mihailova. Aici veţi găsi de toate: cafenele, pictori şi artişti stradali, magazine fiţoase, e o atmosferă foarte boemă. Centrul vechi al Belgrad-ului poate fi lesne străbătut pe jos până la cea mai mare biserică ortodoxă din lume Catedrala Sfântului Sava. Lăcaşului enorm i s-au pus temeliile în anul 1934, dar a fost finisat abia în 1984. Are o capacitate de 10 000 de enoriaşi, iar balconul este prevăzut pentru 800 de corişti. Într-o criptă din subsolul Catedralei se află şi fragmente din veşmantul Sfântului Sava. 

Hotel Moscova

Clădirile din cetrul vechi al Belgradului sunt foarte frumos ornamentate, în diverse sitiluri arhitecturale. Cea care mi-a rămas în memorie în mod deosebit este hotelul Moscova. Pe vremuri, se numea Rosija Palace. În 1908 a fost deschis de însusi regele Petar I Karadjordjevic.

Strada Pietonală din Belgrad

Multe mai sunt de văzut în Belgrad: teatre, Palatul Regal, Academia de Arte, Biserica Sfântului Marcu și, precum ziceam, trebuie admirată arhitectura de o frumusețe rară. M-am  întors cu amintiri foarte multe și foarte plăcute, iată de ce recomnad Belgradul pentru orice doritor de a savura frumosul în haina sa medievală.

Viorica Tarlapan-Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: