În luna octombrie, pagina web penitenciar.gov.md informa că la Penitenciarul de femei Rusca se află 9 mame cu copii. Realitatea este că acești micuți nu au unde își exercita dreptul la joacă, la fel ca și copiii aflați dincolo de zidurile penitenciarului. Meditând la acest subect, Domnica Cemortan a lansat, la mijlocul lunii ianuarie, petiția online „Bebelușii pușcăriei fără copilărie”. „Semnați petiția pentru a amenaja un spațiu de joacă în penitenciarul de femeie Rusca”, susține activista.

„În viața noastră, noi suntem cei care ne decidem calea. Uneori, tot noi ajungem să decidem pentru alții, mai ales când acei oameni sunt limitați în a o face. În astfel de cazuri, eu, tu și cei care nu sunt indiferenți față de ce se întâmplă în societatea noastră, intervenim pentru a lua măsuri în limita posibilităților. Așa că astazi, vin cu un apel către tine, din numele unor copii mici, de la nou-născut, până la vârsta de 3 ani, de a-ți cere ajutorul.

dsc07565În Penitenciarul de femei nr. 7 Rusca, din Republica Moldova și anume în clădirea unde sunt mame și copii, nu există o cameră de joacă. Astfel, acești copii își petrec timpul fiind și ei închiși în o cameră mică, fără vreo ocupație, fără de joacă. Înțeleg, mamele își ispășesc pedeapsa fiind închise, însă copii ce vină au?!

Copilul născut în sărăcie sau bogăție, pușcărie sau în drum, ARE DREPTUL din născare să aibă acces la aceleași drepturi egale pentru toți copiii. Oare nu ar trebui să progreseze și ei fizic, moral, intelectual prin activități necesare copiilor pentru dezvoltare? Frământată de aceste gânduri, am hotărât să lansez o petiție. În calitate de activist civic ce lupt pentru drepturile omului din RM, îmi asum responsabilitatea, de a mă implica activ pentru a aduce în acest spațiu de joacă copiilor jucării și cărți, poate chiar, și ceva mobilier. Știu, că în RM sunt mulți oameni cu inima mare și împreună vom putea crea copiilor de acolo un mediu de dezvoltare cât mai plăcut si prietenos! Ei tot fac parte din viitorul țării noastre. Nimeni nu poate decide în ce familie te naști, însă noi societatea putem contribui ca fiecare copil să aibă drepturi egale. Haideți să oferim acestor copii un altfel de început al sorții!”, spune Domnica Cemortan, în petiția care a adunat deja peste 627 de semnături virtuale.

Puteți semna și voi petiția accesând link-ul petiției:

„Bebelușii pușcăriei fără copilărie”

Foto: petitieonline.com, penitenciar.gov.md