Maniera în care servești un anumit fel de băutură te caracterizează într-o anumită măsură, mai ales că în perioada de vară consumul acestora este foarte ridicat. Dacă nu ai dat prea mare importanță atunci când ai servit o ceașcă de ceai, de cafea sau o cupă de șampanie vreau, totuși, să-ți recomand câteva sfaturi de bune maniere de care ar fi bine să ții cont. 

Pahar cinaNu este etic să lași urme de ruj pe pahar. Dacă în pahar ai gheață, nu o zdrobi între dinți ci o lași până se topește. Paharul, care este ținut doar de picioruș, nu se umple până sus, ci pe trei sferturi şi vom turna în el doar dacă a fost golit. Paharele se ridică în dreptul bărbiei, se spun urările, dar nu ciocnesc, decît cupele de şampanie.

Cafeaua se serveşte, de obicei, ca şi aperitivele, în altă încăpere decât sufrageria. La cafea, pentru doamne, se vor servi lichiorurile, iar pentru domni, diverse tipuri de coniac, în pahare speciale. Cafeaua se bea ţinând farfurioara în mâna stângă, iar ceşcuţa cu mâna dreaptă, fără a ridica degetul mic.

Ceaiul şi cacaua se beau lăsând farfurioara pe masă sau pe şerveţel atunci când o ridicaţi. Nu este indicat să lăsaţi linguriţa înăuntru.

Bineînțeles, cunoașteți că un om manierat ține cont și nu consumă alcool decât în limita bunului simț.

Dorina Arsene, lector de bune maniere

abeze