Acordeonistul moldovean Ghenadie Rotari, care a încins atmosfera la show-ul Românii au Talent și a trecut în etapa următoare cu 3 de „DA” și cu multe laude, speră ca prin acest concurs să-și găsească sponsori, care i-ar finanța studiile la Londra. Tânărul acordeonist studiază la Conservatorul „Giuseppe Tartini” din orașul Trieste, Italia și, la sfârșitul anului trecut, a fost acceptat la Royal Academy of Music din Londra. „Am acolo un loc garantat în clasa de acordeon clasic. Problema cea mai mare este finanțarea studiilor, este extrem de scump. Sper că într-un mod sau altul voi reuși să găsesc un sponsor sau chiar mai mulți, care mi-ar putea oferi un suport că să-mi realizez visul”, declară Ghenadie.

Ghenadie este optimist în privința șanselor sale: „M-am gândit că showul „Romanii au talent” este o metodă mai rapidă de promovare și că pot aduce românilor de pretutindeni o viziune nouă asupra instrumentului. Sper ca prin intermediul acestui show să reușesc să-mi găsesc un suport financiar pentru studiile la Royal Academy of Music din Londra”.

Ghenadie Rotari a absolvit studiile gimnaziale la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Chișinău, frecventând în paralel Școală de muzică n. 3 pentru copii, actualmente cu numele „Maria Bieșu” la clasa de acordeon a doamnei Lilia Rasciupchina. În 2008, în urma unui concurs de burse, Ghenadie a fost ales să reprezinte Republica Moldova la una dintre cele mai prestigioase școli internaționale din lume: „United World College of the Adriatic”. După absolvire, el și-a continuat studiile de acordeon clasic la Conservatorul din Trieste. Are numeroase premii la diverse concursuri și proiecte internaționale și, la cei 20 de ani, visează să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii, alături de cele mai renumite orchestre: Wiener Philarmoniker din Vienna sau London Sinfonietta.

Foto: „Românii au Talent”; arhiva personală 

Distribuie articolul: