Victorie pentru Moldova la Campionatul Mondial de șah printre amatori! Multipla campioană la șah Paula Alexandra Gîtu a reușit să câștige medalia de aur în cadrul FIDE World Amateur Championships 2015, desfășurat în perioada 13 — 22 aprilie 2015, în Grecia. Paula Alexandra a fost unica șahistă care ne-a reprezentat țara în acest an, la campionat, însă acest lucru n-a împiedicat-o să obțină cel mai mare scor din concurs. Discipola Şcolii de Şah din Bălţi a demonstrat lumii că se poate!

Potrivit portalului oficial worldamateur2015.fide.com, câștigătoarea a fost premiată în Porto Carras, acolo unde s-a desfășurat campionatul FIDE World Amateur Championships 2015. Pe lângă Paula Alexandra, titlul de campion a fost obținut și de Mire Deniz Dogan – un participant de origine turcă, acesta câștigând în secțiunea masculină a campionatului.

Konstantinos Michaelides (13 ani), din Cipru, a câștigat medalia de argint, în timp ce medalia de bronz a fost câștigată de Kaimar Puusepp, din Estonia.

Paula Alexandra Gîtu a obținut victoria la secțiunea feminină a campionatului, reușit să păstreze 8 puncte din 9 runde (8 victorii și o partidă pierdută).

foto: worldamateur2015.fide.com

foto: worldamateur2015.fide.com

Cei 3 căștigători de top de la secțiunea pentru bărbați, dar și basarabeanca noastră, au ridicat premii bănești în valoare totală de 8000 de euro și s-au calificat automat la European Continental Championships 2016, primind garanția că vor fi cazați gratuit la o pensiune.

FIDE World Amateur Championships 2015 a fost organizat la un hotel de 5 stele din Porto Carras, Halkidiki (Grecia). La campionat au participat 135 de jucători din 41 de țări ale lumii.

Paula Gîtu este mândria Școlii de Șah din Bălți, după ce l-a avut în calitate de mentor și antrenor pe emeritul Vasile Sanduleac. Eleva a învins, anterior, și în cadrul Campionatelor Republicii Moldova pentru copii, juniori si tineret (categoriile 8-18 ani) la şah clasic, desfășurate în perioada 21-27 februarie 2015. Eleva Şcolii Sportive din municipiul Bălți a reușit să devină campionă între junioare cu vârste de până la 16 ani.

Adolescenta a învins și la secțiunea feminină în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Șah, din 2014. Paula a obținut, atunci, 10,5 puncte din 11 posibile, devenind campioană a Republicii Moldova.

foto: arhiva personală

foto: arhiva personală

Distribuie articolul: