Daniela Șerban are o carieră frumoasă în domeniul financiar la București. E foarte bucuroasă că aude despe companiile moldovenești, listate la Bursa de Valori din București, iar acum s-a alăturat echipei McGuireWoods, cea mai mare companie de afaceri publice din România.

Clădirea Bursei de Valori București a impresionat atât de mult, încât a spus că va ajunge să muncească acolo

„Veneam destul de des în copilărie în România în vacanță atât la mare, cât și la munte, ambele fiind elemente de atractivitate și fascinație pentru că nu le aveam în Moldova. Printre amintirile cele mai frumoase sunt prima vizită la Castelul Bran sau vacanțele cu familia la Marea Neagră. Pe lângă aceasta, mă impresiona limba română vorbită. Și asta pentru că în Moldova limba română se vorbește cu dialect autohton, iar la televizor auzeam foarte mult limba rusă, având mereu programe interactive.

În liceu a fost momentul în care m-am gândit la o mutare în România atunci când am vizitat pentru prima dată Bucureștiul alături de tatăl meu. Am remarcat arhitectura impunătoare și un oraș foarte viu. În una din zile, am trecut cu mașina pe lângă o clădire înaltă acoperită cu sticlă, care în anii 2000 părea foarte modernă. L-am întrebat pe tatăl meu ce clădire este și mi-a răspuns că este sediul Bursei de Valori București. Mi-am zis atunci în gând că mi-ar plăcea să lucrez acolo. Mi-a luat aproape 10 ani din acel moment să ajung să lucrez la bursă.”

Dacă la început o amuza accentul basarabean, acum o amuză faptul că e considerată Bucureșteancă

„Primul job în București a fost la 19 ani, un part-time de asistent broker în una din casele de brokeraj active la bursă. A fost o întâmplare fericită, în care ei căutau pe cineva part-time interesat de bursă și eu tocmai mă transferam în anul doi la ASE București de la ASEM și eram încântată de tranzacții și burse. Am fost bine primită și îndrumată și nu am sesizat ceva diferit, oricum eram la primul loc de muncă, nu aveam cu ce să compar.

La început a fost o perioadă în care eram întrebată des de unde sunt, din cauza accentului. Pentru că lucram cu mulți clienți, întrebarea mi se punea destul de des și începuse să mă amuze, dar și să mă streseze. Norocul a venit și că la finalul facultății am câștigat un concurs la TV pe teme economice și ulterior am primit o ofertă să rămân în televiziune. Era prima televiziune de business și avea mult succes la acel moment, în 2008, chiar înainte de criza financiară. La The Money Channel am urmat și cursuri de dicție, care m-au ajutat să scap de accent. În ultima vreme chiar am ajuns să fiu întrebată dacă sunt din București și mă amuză.”

Experiența din televiziune o ajută și acum în comunicare, iar restul… restul e realitate financiară!

„Mi se pare interesant că am început să lucrez într-o țară nouă la 19 ani și sunt în contact cu piața de capital încă din 2005. De atunci am acumulat foarte multă informație și experiență atât în România, cât și internațional. Sunt mândră și de experiența în televiziune, care mă ajută în continuare. În fiecare rol am învățat, iar ultimii 7 ani de la Bursa de Valori București mi-au pus la încercare deopotrivă rezistența și creativitatea, în special în ultimii 2 ani. Atunci am coordonat Departamentul de Relații Publice și Relațiile cu Investitorii și am implementat cele mai ample campanii de educație financiară din România, lansări de platforme și aplicații digitale pentru investitori, modificări de legislație, promovarea pieței către investitorii străini, toate în același timp.

Anul trecut am mai făcut un pas de care sunt mândră și am făcut o schimbare majoră. M-am alăturat echipei McGuireWoods, care este în Top15 companii americane de lobby și cea mai mare companie de afaceri publice din România. Este o companie unică cu realizări deosebite în ultimul deceniu și un domeniu foarte greu accesibil. Odată ajuns, însă, ai posibilitatea să cunoști realitatea din teren a numeroase afaceri și industrii care activează în România, legi și proiecte care afectează diverse domenii: financiar, farmaceutic, agroalimentar, energie sau telecomunicații. Este o expunere simultană la problematica multiplelor industrii și jucători strategici pentru care consultanța companiei a făcut de multe ori diferența pentru continuarea afacerii.”

Despre punțile financiare dintre cele două state românești

„Mi-ar plăcea să am proiecte care să includă și Moldova, astfel să pot contribui cu expertiza mea la dezvoltarea mediului de afaceri local. Bursa de Valori București, de exemplu, avea în plan să susțină dezvoltarea unei burse în Moldova. Recent, Banca Transilvania, companie listată la bursă a cumpărat Victoriabank, astfel observăm tot mai multe conexiuni în zona de afaceri dintre cele două țări.”

O carieră la bursă e echivalentă cu una în sport

„Cred în două elemente cheie – pasiunea și munca – care contribuie la succes în orice domeniu. Similar sportivilor, 20% talent și restul muncă. Nu cred în scurtături și desigur trebuie să ai și noroc, dar cel mai des ți-l faci și singur prin efortul și acțiunile întreprinse. Cred că în general moldovenii sunt bine văzuți și au rezultate bune, sunt motivați și cu bun simț. Deși domeniul financiar-bursier este unul preponderant al bărbaților, cred că și femeile își pot face loc cu succes.”

Mândră, când la Bursa din România aude despre companii moldovenești 

„A fost o supriză plăcută să văd că doua listări recente au avut amprenta Moldovei: CEO-ul DIGI Communications, Serghei Bulgac, a condus compania către listarea la bursă și ulterior Purcari Wineries, fondată de Victor Bostan, a avut o listare de succes. Cred că este o cale firească pentru companiile din regiune să aleagă Bucureștiul pentru listaremai ales dacă au operațiuni și în România. Ideal ar fi să existe o bursă mai dezvoltată și în Moldova, dar până și România are multe provocări în calea de a fi promovată într-o ligă superioară.”

Iar acum… despre planuri

„Am intrat într-o nouă etapă de învățare și îmi propun să dedic următorii ani aprofundării anumitor cunoștințe și extinderii ariei de expertiză. Ulterior, mi-ar plăcea să și transmit altora din informațiile acumulate, urmând un doctorat. Judecând după ultimii 5 ani, cred că va fi în continuare o perioadă dinamică, însă, sunt sigură că voi contribui la succesul unor proiecte frumoase și de viitor.”