Femeile bârfesc, răspândesc zvonuri, critică aspectul fizic, toate acestea le folosesc în calitate de mijloace de agresiune indirectă și de excludere socială împotriva potențialelor rivale atunci când caută un partener, potrivit unui studiu efectuat în Canada.  

Bârfa este prezentă mai mult decât am fi tentaţi să credem în viaţa de zi cu zi. Nu mai puţin de nouă din zece conversaţii pe care le avem pe parcursul unei zile pot fi considerate bârfe, conform datelor publicate în „Jurnalul de Psihologie Aplicată“, potrivit.adevarul.ro.

În cadrul unui experiment efectuat de Tracy Vaillancourt, de la Universitatea din Ottawa, femeile tinere au fost împărţite în perechi, în care una dintre participante era fie îmbrăcată provocator, fie în ţinute mai conservatoare, potrivit dailymail.co.uk. Înregistrările video au arătat că toate participantele la experiment, cu excepţia a două femei, au trecut la agresiune indirectă, îndreptată asupra tinerelor îmbrăcate mai provocator.

Bârfim

În următorul experiment, participantele la studiu au afirmat că nu doresc să prezinte femeia îmbrăcată provocator partenerului de viaţă şi nici să îi permită acestuia să rămână singur cu ea, fapt care a sugerat că femeia atrăgătoare era percepută ca rivală din punct de vedere sexual.

La baza bârfei se află eliberarea emoțiilor care pot varia de la fericire la manie. Însă aceste emoții sunt toate guvernate de invidie. Psihologul și psihanalistul italian Dr. Enrica Beringheli, crede ca bârfele, fie că au ca subiect personaje celebre sau rude, reprezintă un mod de a da sentințe, de a ierta sau de a condamna, de a pune în prim-plan imaginea pe care ne-am făcut-o despre ceilalți. Toate acestea pentru a scoate în evidență faptul că “eu oricum sunt mai bun”.

Cercetările au arătat că 52% dintre tinerele cu vârsta medie de 15 ani preferă agresiunea indirectă altor forme de intimidare, spre deosebire de 20% dintre băieţii de aceeaşi vârstă.

Sursa: adevarul.ro, realitatea.net, kudika.ro

Distribuie articolul: