Barack Obama își începe astăzi ce de-al doilea mandat prin depunerea jurământului. În această zi Washingtonul pare în stare de asediu, sute de mii de oameni au venit să asiste la evenimentele care sărbătoresc, din patru în patru ani, democraţia americană.

La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou să „protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite”, în calitate de şef al Executivului, până la începutul lui 2017.

Data de 20 ianuarie, prevăzută de Constituţie, este în zi de duminica. Astfel vor fi organizate două ceremonii de depunere a jurământului, şi anume una „privată”, cu puţin înainte de prânz, astăzi (18.45, ora Republicii Moldova), la Casa Albă, care va fi transmisă în direct de televiziuni, cealaltă urmând să aibă loc luni, la aceeaşi oră, pe treptele Capitoliului.

Barack Obama

Al 44-lea preşedinte american va susţine ulterior noul său discurs de învestire, un exerciţiu de care unii dintre predecesorii săi s-au achitat rostind texte considerate istorice. Obama a ales două Biblii pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John Roberts, şi anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se referă cel mai des, şi pe cea a lui Martin Luther King. O coincidenţă, Statele Unite onorează luni memoria acestui erou al luptei pentru drepturile civice.

În opinia Leilei Brammer, o specialistă în discursuri politice, el va încerca să demonstreze, după campania electorală aprigă din toamna trecută, că este „preşedintele tuturor” americanilor. „Mă aştept să revină asupra apelului caracterului excepţional american”, este de părere această expertă, notând că aşteptările sunt „mult mai slabe” decât în urmă cu patru ani, când Obama a preluat puterea într-un rar moment de fervoare populară, în faţa a aproape două milioane de persoane.

Sute de mii de persoane sunt aşteptate la ceremonia de învestire

Accesul la putere al primului preşedinte de culoare al Statelor Unite a provocat o pasiune puternică, prelungind campania dinamică şi optimistă purtată de către democrat, dar promisiunea sa de a determina o schimbare a politicii a fost blocată de înfruntări repetate cu republicanii, în Congres.

Chiar dacă autorităţile nu se aşteaptă la o afluenţă comparabilă anul acesta, sute de mii de spectatori ar urma să vină pe „Mall”, imensa esplanadă din centrul capitalei federale, pentru a asista la primele minute ale erei „Obama II”. Această ceremonie, organizată într-un decor bogat, va constitui punctul de origine al unei serii de ritualuri ale preşedintelui şi vicepreşedintelui său, Joe Biden, realeşi cu un avans clar la 6 noiembrie, spune icomemagazine.ro.

După discursul de la Capitoliu, Obama va parcurge Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive. În urmă cu patru ani, noul preşedinte cobora din limuzina blindată, împreună cu soţia sa, Michelle, în uralele mulţimii. Va urma o mare defilare pe acelaşi bulevard, la care Obama va asista de la o tribună uriaşă instalată în apropiere de Casa Albă. Balurile de învestitură, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor ţine până noaptea târziu.

Distribuie articolul: