Se zice că sănătatea nu se măsoară în bani. Iar cu ei, oricât de mulți ai avea, poți cumpăra numai medicamente, dar nu zile. Totuși, printr-o legitate stranie (sau nu?), moldovenii aleg din ce în ce mai des serviciile medicale particulare.

Fiindcă pacientul face această alegere, iată că pe parcursul ultimilor ani s-a redus considerabil atât numărul spitalelor, cât și a policlinicilor de stat. Evident, s-a mărit numărul celor private, care nu sunt finanțate din bani publici.

Pierdem spitale de stat

Dacă în anul 2000 în Republica Moldova erau 124 de spitale bugetare, atunci în anul 2009 numărul lor a ajuns la 73. în schimb, numărul spitalelor private a crescut de la 8 în anul 2000, la 10 în 2009.

Și chiar dacă creșterea spitalelor private nu este semnificativă, alta este situația când vorbim de clinicele de acest fel. în anul 2000 erau 319 de clinici non-bugetare, iar în numai nouă ani, acestea s-au înmulțit, ajungând la 521 de instituții medicale. Numărul clinicilor de stat s-a redus de la 252 în anul 2000, la 234 în anul 2009.

De ce moldovenii, chiar dacă trăiesc greu, aleg totuși un spital privat?

„E lucru lesne de înțeles, ne răspunde Vasile Rotaru, Șeful Secției Perinatologice a Spitalului din orașul Cahul. „Atât spitalele, cât și clinicile de stat sunt foarte sărace, iar aparatele pe care le avem în dotare sunt vechi. Or, în ziua de astăzi atât performanța tehnologiei, cât și calitatea asistenței medicale are prioritate pentru pacienți.`

Doctorul spune că, chiar dacă medicii fac tot posibilul să muncească în condițiile proaste care sunt în spitalele noastre, totuși starea deplorabilă a acestor instituții ne dă de gol.

El afirmă că multe spitale și clinici de stat au marele noroc de a mai câștiga câte un proiect pentru a supraviețui sau pentru a lua un aparat foarte necesar pentru spital. „Situația spitalelor este critică, dacă pentru a avea acces la un tomograf, noi cei de la Cahul, suntem nevoiți să trimitem pacienții la Comrat, fiindcă acolo este cel mai apropiat aparat performant. Cum să vorbim atunci de calitatea medicinei, dacă sărăcia își spune cuvântul în spitalele de stat?`, adaugă medicul.

Dincolo de aceasta, ar mai fi și corupția din medicina de stat, care există la orice nivel și la aproape fiecare serviciu medical. Oricine a trecut pragul unui spital de stat știe că, pe lângă poliță, va trebui să achite și „mulțumiri` medicilor, asistentelor și chiar și infirmierelor – dar asta este altă temă, pentru un articol separat.

Instituțiile medicale private — prerogativa pacienților cu (mulți) bani

Dacă instituțiile medicale de stat își plâng de milă, atunci alta e situația celor private. în ele găsim toate condițiile favorabile de lucru, dar și o atmosferă plăcută pentru pacienți. Majoritatea din ele sunt susținute financiar de diferite organizații internaționale.

Pentru cei cu buzunare pline, la 17 februarie 2011 şi-a deschis uşile un spital unic pentru Republica Moldova: Spitalul Internaţional Medpark, fondat de compania cu capital străin Health Forever International.

Spitalul reprezintă un proiect de mare anvergură şi este finanţat de investitori din Statele Unite ale Americii şi Turcia. Investiţiile financiare depăşesc 20 milioane euro.

Directorul medical al spitalului, Mihai Ciocanu, spune că nu dorește ca acest spital să fie o alternativă, ci o necesitate. „Nu vreau să fim într-o concurență cu spitalele de stat, dar insist să păstrăm o bună colaborare.`

în clădirea modernă cu 6 etaje există o policlinică, o unitate de urgenţe şi serviciu de ambulanţă, un staţionar, o maternitate şi o farmacie. Staţionarul este dotat cu 4 săli de operaţii, o sală de cardiologie intervenţională,17 paturi în unităţile de terapie intensivă şi condiţii exclusive de cazare în 63 de saloane pentru o singură persoană. Dintre acestea, 6 saloane VIP echipate cu sisteme avansate de supraveghere a funcţiilor vitale.

Prețul pentru un copil „de stat` și pentru un copil „privat`

Medicul Vasile Rotaru spune că într-un spital obișnuit, dacă o persoană nu are poliță de asigurare, aceasta va trebui să scoată din pușculiță de la 108 la 146 de lei pentru fiecare zi de spitalizare.

La spitalul acesta privat nu contează dacă ești asigurat sau nu, căci pușculița se va goli oricum de zece ori mai mult față de cel de stat. Ca să beneficiezi de o zi în acest spital, te costă peste 90 de euro în saloanele normale, iar dacă ești sau dorești să te simți vedetă, atunci există saloane VIP care costă 160 de euro.

Pentru a naște într-o maternitate de stat teoretic nu trebuie să plătești, așa spun cărțile. Sunt însă și cazuri când, chiar dacă este gratis, unii medici își au taxele lor pentru serviciile prestate.

Nu știu dacă este un argument, dar unii medici se justifică spunând că, atâta timp cât statul nu are grijă de ei, este logic că va înflori corupția.

Vasile Rotaru menționează că dacă viitoarea mamă nu este asigurată și are nevoie de cezariană, atunci va trebui să achite 600 de lei. Costul total al acestei intervenții chirurgicale este plătită de către stat cu suma de 2600 lei.

Diferență mare de la stat la privat. La Medpark o naștere costă 750 de euro, iar dacă nașterea va fi prin cezariană, atunci se mai adaugă circa 200 de euro.

Banul își spune cuvântul, fiindcă și condițiile sunt pe măsură. Directorul Mihai Ciocanu afirmă că maternitatea spitalului este formată din două săli de naştere, o sală de operaţii cezariene şi departamentul de neonatologie, completate cu 14 saloane individuale şi VIP.

Sălile de naştere sunt dotate cu mese de naştere de ultimă generaţie cu multiple posibilităţi de adaptare poziţională, cardiotocografe şi sursă centralizată de oxigen, făcând astfel desfăşurarea travaliului în deplină siguranţă pentru mamă şi făt.

Dincolo de echipamentul tehnic însă, medicii sunt tot cei care lucrează și la instituții de stat, doar că aici au salarii net superioare.

Directorul ne-a precizat că prima naștere în acest spital a fost la 3 martie, venind pe lume o fetiță. „Vom avea noroc, spune medicul, fiindcă bebelușul este sănătos, iar mama se simte foarte bine.`

Așadar, dacă vă apucă durerile facerii, e alegerea voastră unde va ateriza barza, într-o instituție de stat sau una privată. Totuși, de un lucru e bine să țineți cont: sănătatea este cea mai importantă, indiferent de câți bani plătiți. Tu alegi – sau, după caz, buzunarul alege.

Distribuie articolul: