Cine aduce banii în familie și cine îi gestionează? Despre cum să determinați cauzele conflictelor ce țin de gestionarea banilor în familie, dar și cum să ajungeți la o înțelegere, ne spune dr. în psihologie, Aurelia Balan.

Încă de secolul trecut banii rămân a fi unul dintre subiectele cel mai greu de discutat cu calm într-o familie. Nu este de mirare că sunt de multe ori primii pe lista motivelor de ceartă între soți. De fapt subiectul de ceartă nu este banii în sine, ci punctele de vedere diferite ce țin de împărțirea bugetului și administrarea financiară. În cuplurile în care partenerii nu au un punct de vedere echilibrat cu privire la bani ar putea apărea situaţii stresante, certuri şi probleme ce afectează relaţiile dintre ei.

Nu există o rețetă ideală, iar singura persoană care poate rezolva problemele ești chiar tu!

Desigur cele mai multe divergenţe apar însă atunci când banii sunt insuficienţi. Lipsa celor necesare stârneşte neplăceri, frustrări, sentimente de neputinţă, inferioritate. Uneori, soţii se simt vinovaţi că nu pot contribui cu mai mult şi nu de multe ori îşi exprimă sentimentul de vinovăţie prin lipsă de comunicare, agresivitate, acuze fără temei.

Nu există rețetă ideală de gestionare a banilor în cuplu și în familie, dar există metode cu ajutorul cărora sunt șanse mai mari să nu apară conflicte financiare. Evident totul începe de la sine. Căci dacă este ceva ce a apărut în capul tău, singura persoana care poate elimina, schimba, modifica, ești doar tu. Nici un psiholog, trainer, medic adecvat, nu o să facă munca ta cu tine, în locul tău.

Piedicile care trebuiesc să fie depășite

Începeți prin a vă apleca asupra felului în care percepeți banii la nivel intim și asupra istoriei personale cu banii.

Este necesar să vă întoarceți în timp până la primii ani ai copilăriei și analizați conștient și obiectiv în ce fel modelele parentale vă marchează pe viață. Ce rol au jucat banii în relațiile dintre părinți și copii. Poate în familia de bază banii erau gestionați exclusiv de tată și nu ești de accord cu o asemenea abordare?

Poate lacrimile mamei sau faptul că o vedeai inferioară te determină acum să vrei să stăpânești cu sevraj bugetul familiei? Ori din contra, modul de gestionare financiară a părinților este singurul care îl consideri correct și demn de urmat?

Abordează subiecte precum dorința de putere, frica de bani, convingerile personale, dorința de afirmare personală dar și dependența de bani. Toate acestea sunt piedici care e necesar să fie depășite.

Atenție deosebită la frici (frica de sărăcie, de boală, de foamete, etc)! Temerile reprezintă un adevărat cancer care pune stăpânire pe viața de zi cu zi și încețoșează gândirea sănătoasă și calitativă.

E necesar și să vă gândiți dacă nu sunteți din categoria cumpărătorilor compulsivi sau împătimiți ai jocurilor de noroc.

Învățați să vă cunoașteți partenerul

Odată ce ați analizat aceste aspecte personale, învățați să vă cunoașteți și partenerul. Acceptați că poate avea o altă viziune. Sunt persoane mai generoase, altele mai econoame, care nu văd sensul unor cheltuieli pentru ca nu au fost obișnuite cu aşa ceva.

Este necesar ca fiecare familie să îşi stabilească împreună priorităţile, să respecte aceste hotărâri și evident, să comunice. Anume prin comunicarea obiectivă, multe din probleme pot fi preîntâmpinate. Dacă bugetul familiei va fi comun ori separat, depinde doar de cei doi soți. De înțelegerea dintre ei și regulile lor de funcționare.

Bineînțeles ideal este ca fiecare cuplu să aibă un fond comun, dar fiecare să aibă şi un cont individual separat care să îi permită oarecare intimitate financiară. Asemenea detalii se discută încă la început, când decideți să porniți împreună pe același drum. Pe parcurs, totul se soluționează cu asumare și înțelepciune. Când deja vă cunoașteți suficient, e o dovadă de maturitate ca fiecare să facă ceea la ce se pricepe cel mai bine și nu e absolut nici o rușine dacă regulile unei familii contravin regulilor altor familii.

Importantă este armonia și bună înțelegerea. Dacă totuși ați epuizat toate ideile de soluționare a conflictelor și nu reușiți să vă descurcați, ori îl credeți pe celălalt cauza tuturor problemelor, nu tărăgănați, apelați la un specialist financiar sau la un psiholog, care cu siguranță o să vă ajute să vedeți altfel lucrurile.

Aurelia Balan-Cojocaru, dr. în psihologie

Vezi și: Aurelia Balan: „Nu putem exista dacă renegăm rădăcinile”. Care este importanța tradițiilor în procesul dezvoltării psihologice