Strânsul banilor este una dintre cele mai vechi tradiţii de la nunţile moldoveneşti, însă unele aspecte s-au schimbat cu timpul. Dar şi înţelesul acestei tradiţii, nu mai este acelaşi: mirii nu mai speră ca banii colectaţi să le fie un sprijin de pornire în viaţă, ci își doresc ca măcar să-şi acopere cheltuielile de nuntă. În ultimul timp asistăm la o modificare a ritualului strânsului banilor la nuntă. Şi când se ajunge la această temă mulţi se întreabă: cum strângem banii: prin metoda tradiţională sau prin cea a plicurilor?

Persoanele conservatoare sau din generaţiile anterioare se indignează la văzul plicurilor, deoarece n-o să aibă posibilitatea să mai „umfle” suma artificial, adică verbal, ceea ce este un lucru obişnuit la nunţile noastre. Dar staţi liniştiţi, oameni buni, căci nu mai aveţi nevoie să spuneţi la microfon, în auzul tuturor, câţi bani oferiţi, ci, pur şi simplu, deschideţi plicul personalizat, pe care este scris numele vostru şi puneți banii, iar mirii şi socrii vor ţine cont de suma fiecăruia.

Am început să critic metoda tradiţională pentru că am stat de vorbă cu o recentă mireasă, Olga Frunză, care era indignată de rezultatul strânsului banilor: „Invitaţii noştri au procedat foarte urât. Fiecare ne felicita la microfon şi spunea suma care o pune, paralel cu naşa şi mama mea, număram îndată cam câţi bani am strâns. Ne-a ieşit aproximativ 14 mii de euro, însă când i-am numărat am avut doar 11 mii. Nunta întreagă ne-a costat 12 mii de euro. Nici măcar n-am acoperit banii cheltuiţi. Mai mult, am găsit 200 de dolari falşi, iar strânsul banilor a durat două ore. Îmi pare foarte rău că n-am ascultat naşa să folosim plicuri personalizate, cu numele fiecărui oaspete, mă rog, n-am dorit să facem cheltuieli în plus“.
Un lucru interesant, care se întâmplă la nunţile noastre, este faptul că mirii doresc să fie în pas cu moda, dar nu ştiu până la urmă ce înseamnă asta. De multe ori am auzit că la nuntă s-au oferit plicuri fiecăruia, dar fără a le personaliza (cum? cum poţi face asta?). Te trezeşti cu plicuri goale şi cu o sumă de bani care acoperă costul locului la masă doar în jumătate.

Soluţia cea mai bună este următoarea: oferi fiecărui invitat carduri/plicuri personalizate, adică înscrii numele perechii invitate pe el, şi le amplasezi din timp la locurile unde invitații vor sta. În timpul strânsul banilor, naşii şi părinţii pot spune câţi bani oferă ei tinerilor, iar restul rămâne la discreţia nuntaşilor, fie că se colectează toate plicurile de la masă şi se pun în coş de o persoană, fie că fiecare le pune personal. Iar invitaţilor nu le rămâne decât să spună cuvintele de felicitare.

Această metodă e cea mai simplă, eficientă, elegantă, nu plictisește, pentru că nu durează atât de mult şi, cel mai important este faptul că, este cea mai eficientă metodă de monitorizare a banilor.

În ce vei colecta banii?

Această parte deja este una mai distractivă şi ţine de fantezia şi buzunarul naşilor, căci ei sunt acei care procură coşul pentru bani. Coşul poate fi o surpriză din partea lor, care vă va prinde bine în interiorul căminului în care veţi locui.

Coşuleţele sunt formele clasice care se utilizează la nunţile noastre. Avantajul lor este acela că sunt mai ieftine. Însă ca o alternativă, procuraţi un coş simplu, bandajaţi-l cu fundiţe şi panglici, şi, voilà! coşul simpatic a costat doar câțiva bănuţi.

Căsuţa transmite un mesaj clar: să fie singura casă de hârtie din viaţa voastră, iar noi vă urăm casă de piatră!

Bolul poate fi un coş confecţionat şi din fire de aţă, vă va servi, mai apoi, ca un obiect decorativ în casă sau ca suvenir. Spre exemplu, costul bolului din imagine e de 250 lei.

Lădiţa este mijlocul ideal pentru strânsul banilor, din cauza formei constante, dar şi că o veţi putea utiliza în acelaşi scop şi după nuntă – veți pune în ea „bani strânși la ciorap”.

Coşul în formă de tort este mai rar întâlnit, în schimb dacă tortul miresei va rămâne doar pe fotografii, atunci cel pentru bani vă va rămâne pentru totdeauna.

Există şi coşuleţe în care ulterior puteţi creşte nişte vietăţi dragi inimii. Pe lângă cunoscutul paharul-acvariu, se mai întâlneşte şi coşul în formă de colivie.

Coșuleţul-inimă este ideal, deoarece nici un alt simbol nu reprezintă dragostea, decât cunoscutele motive în formă de inimioare. 

Alte forme vesele pot fi cele ca fluturii, pălării, flori, însă ele nu sunt comode din cauza formelor complexe şi existenţa multor unghiuri.

Iar dacă mirii aşteaptă un copil, atunci naşii nu trebuie să ezite să folosească un coş cu motive pentru bebeluşi. Va fi şi un moment nostim pentru toţi invitaţii.

Distribuie articolul: