Când vine ziua în care primim salariul, ținem în mână mai mult cardul bancar decât stăm pe Facebook sau folosim telefonul mobil. Satisfacția pe care o primim atunci când cheltuim banii pe haine, încălțăminte și bijuterii o putem, cu siguranță numi dependență.

Cheltuielile noastre inutile pe lucruri efemere ar putea fi înlocuite pe unele aventuri în călătorii care te vor îmbogăți spiritual și, cu siguranță te vor face să te simți mult mai valoros decât dacă poți o haină scumpă.

Dacă până acum nu ai crezut că pe bani poți cumpăra fericirea, află că da, într-adevăr banii îți pot aduce multă fericire, doar prin călătorii.

De fapt, cei mai fericiți oameni din lume sunt cei care au găsit o modalitate de a scăpa de dependența de a cumpăra lucruri scumpe și inutile. Ei văd fericirea dintr-un alt unghi. Investesc doar în călătorii, aventuri și amintiri, care aduc o satisfacție enormă, care nu poate fi comparată cu shoppingul.

Așadar, dacă începem să investim în viitorul nostru, ci nu în încălțăminte scumpă, atunci viața noastră va căpăta culoare.

Viața presupune amintiri, nu diamante

Hai să medităm un pic: la sfârșitul vieții, planifici să îți aduci aminte despre cum ți-ai luat un IPhone 6 sau să retrăiești prin retropectivă cele mai frumoase momente alături de oamenii care te-au ajutat să-ți formezi personalitatea?

Studiul, publicat în ,,Jurnalul de Psihologie pozitivă”, arată că persoanele care au cheltuit bani pentru a cumpăra bunuri scumpe, ci nu au investit în aventurile lor, deseori nu mai percepeau valoarea produselor după achiziționare.

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco, au constatat că oamenii  percep viața prin amintirile pe care le creează, însă sunt atât de prinși în tendințe, încât fac achiziții, pe care le regretă, mai târziu.

Pune preț pe ceea ce te face fericit și nu pe ceea ce te face celebru

Cercetare de la Universitatea Cornell arată că oamenii moderni au tendința de a face cumpărături fiind influențați de societate. Astfel că lucrurile cumpărate sunt nu doar scumpe, dar și aparent atractive.

De asemenea, suntem, atrași de lucrurile care strălucesc și bucură ochiul, de jucării scumpe și cadouri pe care le oferim și primim zilnic.

Acum pe piața poate fi vândut orice produs, mai ales datorită evoluției social media și shoppingului online, fapt care ne facilitează posibilitatea de a cheltui banii. Chiar și așa, suntem oare mai fericiți?

Dr. Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell a încercta să caute legătura dintre bani și fericire.

,,Noi cumpărăm lucruri, pentru a deveni mai fericiți și asta ne iese bine. Însă doar pentru un timp. La început, un lucru nou ne entuziasmează, iar ulterior ne obișnuim și pierdem din euforie.”

Profesorul accentuează:
,,Nu spun că nu ar trebui să cauți mai multe  săptămâni până cumperi o rochie nouă, dar mai degrabă vii cu o contribuție pentru a aduna experiență și a crea amintiri pentru o viață, decât pentru a-ți lua un lucru care se va pierde în câțiva ani.”

Gilovich a mai adăugat: ,,Aventurile noastre sunt o mai mare parte din noi decât lucrurile materiale. Îți vine să crezi că o parte din personalitatea ta este determinată de aceste lucruri, dar, cu toate acestea, ele nu fac parte din tine. Doar sentimentele tale sunt într-adevăr o parte din tine. Noi suntem suma totală a experiențelor noastre”

De ce să cumperi un telefon scump, când poți pune deoparte 400$ pentru un bilet într-o țară în care nu ai mai fost până acum?

Cei care trăiesc cu obiective de a cuceri noi țări, de a investi în dezvoltarea lor personală, sunt mult mai fericiți decât oamenii care nimeresc în plasa tendințelor pe piață.

E timpul că adunăm bani pentru aventuri de neuitat și să începem să ne clădim amintiri pe seama banilor puși deoparte.