În zilele noastre baletul este, probabil cea mai populară formă a dansului, ceea ce nu-i de mirare, având în vedere istoria-i de aproape jumătate de mileniu. Astăzi, cu toții suntem deja familiarizați cu această formă de exprimare prin mișcare atât de senzuală și grațioasă, însă nu la fel de mulți sunt cei care știu de câtă muncă și determinare este nevoie pentru a egala grația și eleganța scenică a balerinelor.

Următorul interviu vine să prezinte viața unei tinere balerine din Moldova – Antonia Alexeeva – care a trecut prin toate încercările aceste profesii și a îzbutit să iasă învingătoare. Printre repetiții, pregătiri pentru spectacole și turnee, Antonia ne-a povestit cât de grea, dar și cât de frumoasă este viața unei balerine, ce sacrificii sunt necesare pentru a atinge performanța și ce sfaturi ar da unor tinere aspirante la o carieră de balerină.

facebook.com

Pentru început, povestește-ne despre drumul tău profesional, din momentul în care ai ales calea dansului și până în prezent.

La balet am plecat din inițiativa mamei, aveam opt ani și nu pricepeam câtă muncă și stăruință necesită acesta. Eram cea mai mică în clasă, căci sărisem din a doua în a patra, nu mă simțeam în apele mele deoarece unii copii din clasă aveau deja zece ani. Cu fiecare an ce trecea, tot mai tare și mai tare începea să-mi placă baletul, așteptam cu nerăbdare să absolvesc colegiul și să pășesc cu pași siguri pe scenă. Așa și a fost. Acum sunt balerina la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și mă mândresc cu asta.

facebook.com

De ce baletul? Ți-ai dorit să devii balerină dintodeauna, sau această alegere a fost spontană?

Să fiu sinceră, niciodată nu mi-am dorit să devin balerină. Nici idee nu aveam ce reprezintă baletul. Fiind mică, îmi doream să fiu chelneriță. E absurd? Posibil, dar nu regret faptul că acesta a rămas nerealizat (râde). Eram clasa a doua când mama m-a intrebat dacă vreau să dansez și, entuziasmată, i-am răspuns că vreau. Anume de aici a început calea mea spre succes!

facebook.com

Cum este viața de balerină? Descrie-ne o zi din ea.

Mi-aș dori să vă descriu o zi din viața mea în turneul din China! Eram mereu obosiți și de aceea fiecare dimineață era ceva strașnic pentru noi, era un razboi adevărat între mine și somn: „Să merg la dejun sau să dorm mai mult?”, aceasta era ce mai frecventă întrebare. În grabă ieșeam din hotel ca să reușesc să mai vizitez ceva, știind că am doar două ore ca să mă simt turist. La ora stabilită ne adunam toți, ca să plecăm la teatru. Dansul clasic, make-up-ul, îmbrăcarea și iată deja pe toată scena se auzea: „Mai sunt cinci minute!”. Se deschid cortinele și începe uimitoarea poveste: „Lacul Lebedelor”.

facebook.com

Ai avut momente în care te gândeai să renunți la balet? Dacă da, care erau motivele acestor gânduri?

Erau așa momente, nu vreau să mint. Cred că cel mai probabil erau din cauza stresului zilnic. Când ceva nu reușești și vezi cum profesorul tău e descurajat, spui: Gata! Până aici a fost. Dar apoi te gândești: Oare pentru ce am lucrat atât de mult, ca acum să renunț la asta? Nu! Au fost și niște traume care nu mi-au permis să dansez, mă gândeam că e un semn dat de sus. Au trecut aceste momente și mă bucur mult că am rezistat.

Care este cel mai fericit moment din parcursul tău profesional?

Cel mai fericit moment pentru mine, este atunci când sunt pe scenă și primesc aplauze furtunoase, e ceva foarte special și diferit, e ceva ce te inspiră și îţi dă dorința de a crește și de a dărui zâmbete oamenilor.

facebook.com

Știm bine că pentru o balerină este foarte importantă silueta, cum o păstrezi? Ai un regim alimentar strict sau îți permiți orice?

Ok, aceasta e cea mai dureroas înătrebare (râde). Silueta mea nu e chiar cea mai perfectă pentru o balerină, dar eu încerc, chiar încerc să nu deschid frigiderul, care la miez de noapte mă cheama la el, încerc să trec pe lângă o patiserie și „să-mi mai pun pofta în cui”, încerc să mă uit la salata de varză ca la o bucată apetisantă de tort. Mult timp am ținut dietă și acum iarăși am început. Nu e dietă, e alimentație corectă mai precis. Mâncam puțin și număram fiecare calorie, dacă ar fi să fiu sincer – era strașnic. Am slabit opt kilograme, eram fericită, dar arătam atât de bolnav încât mama mi-a interzis să mă alimentez astfel.

facebook.com

Ai un model din domeniu care te inspiră?

Sigur! Svetlana Zaharova este acea balerină care într-adevăr face magie pe scenă. Ea este prim-balerină a Teatrului Bolshoi din Rusia, care la fiecare spectacol strânge sala plină și îi bucură pe spectatori cu aptitudinile sale.

Cum crezi, câte procente le constituie talentul și câte munca?

2 % talentul și 98 % munca. Baletul e o artă și nu o meserie, iar arta nu iubește oamenii leneși și incapabili.

facebook.com

Ai absolvit liceul Colegiul Național de Coreografie din capitală, ce materii legate de balet aveai în programa școlară?

Acest colegiu mi-a fost de-a dreptul a doua casă. Din obiectele legate de balet noi studiam: dansul clasic, dansul popular, duetul, dansul istoric, pianul și unul din cele mai principale a fost „istoria baletului”. Acestui obiect i-am dedicat mult timp și stăruință, căci nu poți deveni o balerină adevarată dacă nu cunoști istoria dansului.

Dacă nu ai fi devenit balerină, ce ai fi ales ca profesie?

Cu toții știm că viața de balerină nu e lungă, și de asta am ales să studiez încă o profesie. Sunt studentă la ULIM, la facultatea de „Litere”, specialitatea „Jurnalism”. Cred că mulți se vor întreba: „Balerină-jurnalistă”? Dar de ce nu? Oare baletul nu este și el o comunicare? Mereu îmi reușea să comunic cu oamenii, găseam capăt de vorbă cu toți, îmi plăcea să ascult, să dau sfaturi. De aici porneștr doua profesie a mea, care, știu bine, îmi va fi de folos.

Ești foarte tânără și poate este prematur să vorbim despre asta, dar te-ai gândit vreodată ce vei face după o anumită vârstă când, poate, nu vei mai dansa?

De mult mă gândeam că atunci când voi fi deja la pensie, o să transmit toate cunoștințele mele de balet unei noi generații și anume copiilor mici care visează să danseze. Cu asta voi fi sigură că baletul se va dezvolta și va crește în continuu.

Ce sfaturi le dai fetelor care ar dori să devină balerine.

În balet, prințese nu se nasc, doar munca asiduă descoperă veritabilele comori ale baletului.

facebook.com

Foto: Arhiva personala

Distribuie articolul: