Pictorița și sans artista Ana Munteanu, alături de violonistul Alexandru Tomescu, pleacă într-o călătorie muzical – culturală prin 15 centre culturale din Romania, dar și Franța, Israel, Ungaria- TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS – EXPERIENCE 2.0. Primul concert a avut loc ieri, 7 mai, iar artista a postat una dintre creațiile sale în colaborare cu violonistul.

EXPERIENCE 2.0 este un turneu muzical care îmbină muzica clasică, interpretată de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art), realizată de Ana Munteanu și proiecții video, într-o serie de concerte susținute în Catedralele Romano-Catolice și spații neconvenționale din 15 orașe din România.

afis_stradivariusTurneul Internațional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 – 2016, aflat la a noua ediţie, aduce o componentă inovativă muzicii clasice. Sunetele perfecțiunii viorii Stradivarius Elder-Voicu se vor auzi in zidurile bătrânelor catedrale  într-un recital de Vioară solo interpretat de Violonistului Alexandru Tomescu,  abordând un repertoriu dificil și foarte îndrăzneț, cu lucrări marcante de secol XX, creații ale compozitorilor Bela Bartok, Serghei Prokofiev și Vasile Filip, susținut de o serie de proiecții video a picturilor în nisip (sand-art) create de artista Ana Munteanu.

Repertoriul propus publicului în acest an este Bela Bartok – Sonata pentru vioara solo (1944). Yehudi Menuhin este cel care i-a comandat lui Bartok această lucrare și a cântat-o în primă audiție la Carnegie Hall, New York. Serghei Prokofiev – Sonata pentru vioara solo – Sonata de Prokofiev este compusă tot în aceeasi perioadă, în 1947. Inițial era gândită să fie cântată de mai mulți violoniști, la unison. Este scrisă într-un stil clasic, dar cu binecunoscutele accente specifice lui Prokofiev și Vasile Filip – 6 capricii în stil românesc pentru vioara solo. Suita Românească de Vasile Filip este poate cea mai directă lucrare din program. Trimiteri folclorice, sugerate și de titlurile părtilor: Doinind, Țărăneasca, Hora și Bătuta.

afis 1

 

afis 4Toți cei 3 compozitori aleși în acest recital s-au inspirat din folclor, însă acesta a fost trecut prin filtrul personalității lor. Violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esențializată a muzicii, se află într-o continuă căutare a perfecțiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecții video sau teatru non-verbal.

 

„Programul pe care îl propun în această a noua ediție a Turneului Internațional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0”  este poate cel mai îndrăzneț și mai dificil de până acum. Visez la sonata de Bartok de peste 20 de ani. Iată că a venit momentul să o prezint publicului din România, alături de alte lucrări marcante ale secolului XX, având-o alături de mine pe scena pe Ana Munteanu, un artist cu o creativitate și o imaginație ce m-au cucerit din prima clipă, spune Alexandru Tomescu.

afis 3

Foto: Facebook.com/Sand Artist Ana Munteanu

Distribuie articolul: