Bacteriile din sistemele digestive ale oamenilor – ce poartă numele colectiv de „microbiom” – par să stabilească dacă aceştia devin supraponderali sau obezi, iar o nouă cercetare oferă mai multe detalii despre modul în care se desfăşoară acest proces. Rezultatele obţinute de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă sugerează  că o dietă bogată în fibre ar putea duce la schimbarea compoziţiei microbiomului, făcând mai uşoară scăderea în greutate. Cercetarea a descoperit că persoanele care se îngrăşau cel mai mult nu aveau în sistemul digestiv anumite specii de bacterii, sau le aveau într-un nivel foarte redus. Această descoperire deschide noi căi ce permit dezvoltarea unor terapii bacteriene pentru a combate creşterea în greutate. Experţii cred că intestinul, unde corpul procesează alimente, joacă un rol crucial în creşterea şi scăderea în greutate.

Cercetătorul Cirillo afirmă că microbiomul joacă un rol important în starea noastră de sănătate, posibil la fel de important ca sistemul imunitar şi ca o alimentaţie sănătoasă, însă acest lucru înseamnă că dereglarea bacteriilor din sistemul digestiv prin folosirea antibioticelor sau prin consumarea unor alimente care ajută doar anumite tipuri de bacterii să se dezvolte pot avea efecte asupra întregului nostru corp. 

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au monitorizat microbiomul a 49 de persoane supraponderale şi obeze care încercau să scadă în greutate cu diete care erau reduse în grăsimi şi în calorii, dar bogate în proteine şi în alimente cu multe fibre, cum ar fi legumele şi fructele. Dieta părea să schimbe compoziţia microbiomului participanţilor.

De asemenea, cercetătorul susține că deşi aceste studii sunt relativ mici şi se află încă în faza de început, ele sugerează că gestionarea propriilor diete poate îmbunătăţi diversitatea florei bacteriene din intestine şi reduce riscul de a deveni obezi. Astfel, acest lucru nu înseamnă că schimbările în dietă vor fi eficiente în cazul tuturor oamenilor sau că vor putea preveni obezitatea indiferent de cantitatea totală de alimente consumate, însă vor putea oferi un ajutor. 

Distribuie articolul: