Visul fiecărui om este să călătorească mult și să aibă un job care să le aducă satisfacție zi de zi. Rareori, aceste două lucruri pot fi combinate, întrucât să aducă atât relaxare, cât și bani. Există, totuși, în Moldova un astfel de serviciu, care te îmbogățește spiritual, dar și îți oferă o experiență profesională.  Moldoveanul Andrei Procopi a povestit pentru Revista noastră despre experianța sa unică de team leader.

Tânărul a fost coordonator pentru oamenii care optează pentru un moduri mai originale de călătorii, pline de aventuri și momente imprevizibile. Despre beneficiile celui mai neobișnuit job, despre culturile străine, precum și despre călătoriile de grup ai moldovenilor, aflați în interviul de mai jos.

Cum ai ajuns să fii team leader?

Mereu mi-a plăcut să călătoresc prin lume, să văd cele mai neobișnuite locuri. Aș putea spune că a fost o întâmplare întâmplătoare. Sunt o persoană veselă și comunicativă și, dintotdeauna mi-am dorit să redau experiența călătoriilor, tuturor celor care sunt pasionați de trip-uri, iar datorită unui prieten care m-a recomandat pentru o agenție de turism, am ajuns să fiu team leader.

Foto: Arhiva personală

 

Cât timp ai activat?

Am activat în calitate de team leader 4 luni, dar am reușit să merg în 3 călătorii, cu 5 grupuri diferite, ajutându-i să descopere cele mai frumoase și neobișnuite locuri din Cipru, Mallorca și Bavaria (Oktoberfest).

 A fost, până la urmă, experianța de team leader extenuantă?

Atunci când ești pasionat de ceva, nu simți oboseala, mai ales când vedeam cât sunt de fericiți oamenii, după ce le arătam locuri și priveliști uimitoare. Eram și eu fericit când vedeam că un grup de 10-12 persoane devin cei mai buni prieteni, având același scop, de a se distra la maxim. Nu reușeam să observ cum trece timpul deoarece eram înconjurat de oameni plini de energie pozitivă, tineri și gata pentru a renunța la cele mai comfortabile condiții de odihnă pentru aventuri.

De ce ai renunțat la acest job?

Este simplu, oamenii noștri nu sunt deschiși pentru asemenea experiențe, și din păcate cerințele pentru asemenea tripuri nu sunt suficiente pentru a putea activa în calitate de team leader tot anul. Și, un alt factor este faptul că populația este obișnuită să se odihnească doar vara, deși iarna sunt organizate tripuri în locuri exotice ca India, Sri Lanka etc.

Care sunt avantajele și dezavantajele acestei experiențe?

Vă dați seama doar,  faptul că îmi fac prieteni noi este un mare avantaj. Mai e, bineînțeles, și faptul că
reușesc să-i ajut pe oameni să descopere o nouă latură a călătoriilor, după care nu mai revin la odihnele banale.

Unica parte negativă este că oamenii sunt diferiți, cu doleanțe diferite, iar  primele zile trebuie să fiu o punte de legătură între aceștia, să-i ajut să socializeze, însă mă bucură mult că-i vad împrieteniți atunci când pleacă acasă.   

Foto: Esc.md

 

Povestește-ne despre peripețiile din timpul călătoriilor

Aventuri au fost foarte multe, mai mult plăcute de care îmi aduc aminte și acum. Vă povestesc una din Cipru atunci când am mers 250 km ca să traversăm toată insula, să plecăm în orașul care nu doarme niciodata, Ayia Napa. Am fost ziua peste tot unde era cel mai interesant, după care trebuia să facem duș pentru a ne duce în club, eram departe de cazare și nu știam unde o putem face. Mergând pe plajă am văzut o cabină de duș. Am luat șampon, săpun și prosoape și toți stăteam la coadă pentru ca să ne spălăm. Cel mai amuzant a fost că atrageam atenția trecătorilor, care ne priveau bizar, pe când noi, cântam de parcă am fi acasă. Am merg totuși în club, după care am găsit mașinile noastre în parcare și am dormit în ele.

11096896_615828408552176_1918253195_n

Foto: Arhiva personală

 

Ți-a fost sau nu greu să porți responsabilitate pentru grupurile de oameni pe care le-ai coordonat?

Sincer să fiu am fost emoționat la început, dar după ce am văzut că lumea care merge în orice trip mă susține și mă încurajează, prin faptul că îmi ascultau părerile și deciziile care, uneori, trebuiau luate rapid.

Cum te pregăteai de fiecare escapada? Cum ai însușit toate regulile de conduită și obiceiurile din țările în care ai călătorit?

Asta este cel mai greu lucru în calitate de team leader, deoarece toată informația trebuie însușită pentru ca lumea să nu simtă discomfort, iar când spun totul am în vedere chiar și cum poți ajunge la unicul magazin din Mallorca, spre exemplu, care lucrează 24/24. În plus trebuie să te vezi cu grupa înainte de călătorie, pentru ca să reușești să faci cunoștință cu toți și pentru a le povesti pe scurt la ce se pot așteaptă de la escapadă. Dealtfel, fiecare team leader trebuie să fie și un psiholog bun pentru a vedea gradul de satisfacție a fiecăruia din grup!

11118756_615828928552124_1953221369_n

Foto: Arhiva personală

Care a fost țara sau locul care te-a impresionat cel mai mult?

Este Mallorca, deoarece pe o insula atât de mică am văzut atât mare, cât și munți. De asemenea, Bavaria deoarece am văzut ce înseamnă cu adevărat un festival, poate cel mai mare și popular din lume- Oktoberfest. Cipru este insula cea mai comfortabilă pentru că m-am simțit practic ca acasă, un loc plin de oameni buni și interesanți.

11101777_615827545218929_59285682_n

Foto: Arhiva personală

În câte țări ai călătorit?

Nu am să le enumăr, dar după calculele mele am fost în aproximativ 30 de țări. Și sunt gata să mai călătoresc în minim 30!

10710662_540942189369177_7413775428069531690_n

Foto: Esc.md

A însemnat aceasta experiență pentru tine mai mult decât un job?

Bineînțeles! A însemnat din acel simplu motiv că oamenii cu care am călătorit reușeau să-mi devină ca o familie. Trăind în același loc, luam masa în împreună,  adică făceam totul împreună. De fiecare dată aveam impresia că îi cunosc de foarte mult timp.

Ce relații încercai să stabilești cu persoanele din grupuri?

Cu cât relațiile sunt mai bune cu atât tripul va fi mai reușit, iar plăcerea de la escapadă va fi garantată. Nu am avut cazuri în care lumea să nu reușească să se înțeleagă. Ba din potrivă, pot spune că rămâneam uimit să văd că persoanele care nu s-au văzut niciodată, reușeau timp de câteva zile să devină foarte apropiați.

 Putem spune ca funcția de team leader este unul dintre cele mai plăcute job-uri?

Pentru mine da, nu sunt sigur că ar putea să o îndeplinească oricine. Trebuie să fii o persoană deschisă, gata de aventuri și să poți împarți cu lumea o bucățică din dispoziția ta.

11103894_615828991885451_977512585_n

Foto: Arhiva personală

 Cât de mult te-a schimbat experiența pe care ai avut-o?

M-a făcut mai responsabil cred. Mai deschis pentru idei care de la o primă vedere par a fi nerealizabile. Am întâlnit lume diferită, cu diferite profesii și genuri de activitate, dar cu un suflet deschis aventurilor, ceea ce și era prima mea cerință de la călători.

Ți-a oferit acest job o perspectivă de creștere?

Este o experiență care necesită multă energie și atenție! Ar fi potrivită pentru tineri, poate chiar studenți, însă nu mă văd în această postură când voi avea o familie.

11079666_615828311885519_402619909_n

Foto: Arhiva personală

 Ce activitate ai acum?

Activez în calitate de agent comercial la o întreprindere și sunt student la master. Deși este vreme urâtă afară, gândurile mele sunt mere la plajele nisipoase din Mallorca, munții din Bavaria și atmosfera incendiară din Cipru, unde am reușit să fac fericiți 5 grupuri de oameni tineri, care au riscat să se pornească într-o aventură de neuitat pentru ei, dar și pentru mine.