“Da, până când moartea ne va despărţi…”
…acestea sunt cuvintele cu care începe această aventură, despre care niciunul dintre parteneri nu ştie absolut nimic, dar în care ambii se avântă. E ca și cum te-ai arunca în ocean fără a şti să înoţi şi, în situaţia dată, fie te înveţi, fie te scufunzi.
De fapt, căsătoria este mult mai mult decât o lecţie de înot, pentru că aici e vorba de doi oameni ale căror acţiuni trebuie să fie în concordanţă pentru atingerea scopurilor comune, stabilite la început. Iar pentru ca lumina din ochii celor doi și dragostea din suflet să nu se stingă, se cere o muncă asiduă și, mai ales, neîntreruptă.

Stabilirea regulilor
Când doi oamenii îşi unesc destinele, ei stabilesc împreună niște norme, prin respectarea cărora viaţa de cuplu va fi una armonioasă şi durabilă. Acest moment este baza fericirii, şi dacă toate condițiile pentru împlinirea ambilor parteneri sunt expuse eficient şi acceptate de comun acord, atunci primul pas spre fericire este ca și făcut.

De aici însă, începe jocul! Ceea ce urmeaza este partea interesantă a lucrurilor.
Te trezeşti dimineaţa şi îţi vezi partenerul(a) nu tocmai aşa cum îl ştiai ca arată, apoi ocupă baia înaintea ta şi se pare ca nu mai iese de acolo, peste zi întâmpini tot felul de greutăţi, şi când vii seara acasă, vrea să te comporţi într-un anumit fel sau să faci anumite lucruri de care nu ai chef și… Aaaaaaa! Nu asta îţi imaginai când te gândeai la căsnicie, nu-i așa?
Dacă la început cei doi îşi planifică anumite activităţi comune şi armonia dintre ei se menţine mai mult sau mai puțin, atunci pe la cel de-al treilea an de viață în comun, relaţia devine una de rutină, iar micile bucurii pe care şi le făceau cei doi la început, le mai fac doar cu ocazii speciale. Iar psihologii ne sugerează că este o situaţie cât se poate de obișnuită și normală. Păi, nu neapărat!

De ce apar conflictele?
Odată stabilite anumite reguli în noua familie, apare şi obligaţia celor doi de a le respecta. De aceea, este nevoie ca „setul” de reguli prestabilite să cuprindă cam tot ceea ce așteptăm să ne ofere partenerul. Pentru că dacă ne dorim ceva, şi ne-o dorim doar în gândul nostru, pe care nici noi înșine măcar nu-l auzim întotdeauna, cu atât mai puţin va ști partenerul nostru ce se cere de la el (ea). Și să nu uităm, oricât de mult ne-ar iubi, asta nu înseamnă că ne citeşte gândurile!

Anume în acest punct, când unul dintre parteneri așteaptă ceva de la celălalt fară ca să îi comunice explicit aceasta, încep majoritatea conflictelor. Or, atunci când celălalt face altfel, adesea exact pe dos, apare supărarea — care pentru noi, o fi ea normală și cu motive lesne de înțeles, dar pentru parteneri este inexplicabilă. De aceea, formulață-vă cu voce tare (și cât mai exact posibil) propriile doriţe și așteptări!
Un alt motiv pentru care apar conflicte în cuplu este faptul că unul dintre parteneri nu respectă regulile stabilite de comun acord. O încălcare, o faptă ascunsă de celălalt partener, deoarece ştii că nu ai procedat corect, şi iată, primele elementele distructive pentru relaţie sunt aici. Minciuna tinde să acopere greşeala, iar în alte cazuri apare pur și simplu refuzul de a comunica.

Ce facem în asemenea situaţie? Lucrul cel mai recomandabil ar fi să nu „călcăm pe bec”, dar dacă totuși s-a întâmplat, este mai bine să recunoaștem fapta (gestul, vorba), pentru a nu agrava situaţia. Altfel, riscăm să avem după asta alte încălcări, alte sentimente de vinovăție, şi ca urmare, o senzație că distrugem ceea ce am creat împreună.

Cum ne menţinem relaţia?
Fiecare zi este un nou început. De aceea, munciţi în fiecare zi pentru relaţia voastră, faceţi-vă mici surprize, ieşiţi împreună la plimbare, în vizită la prieteni, mergeți să vedeți un film sau o piesă de teatru, în sfârșit, orice vă place și vă binedispune!
Explorați împreună activitățile pe care le faceți de obicei singuri, discutaţi cât mai mult, stabiliţi-vă scopuri comune, atingeţi-le, stabiliţi-vă apoi alte scopuri…
Şi nu uitaţi, căsătoria este un joc, o aventură începută în doi, şi doar noi suntem cei care pot și trebuie să o întrețină în viață. Fericirea noastră depinde de noi înșine!

Distribuie articolul: