Greșesc cei care spun că tinerii din Moldova nu sunt implicați în dezvoltarea culturii din Moldova. Da, avem multe persoane pe care îi poți vedea cu o carte în mână prin parc sau în transport, iar asta ne dă speranța să credem că evoluția tehnologică nu a distrus definitiv pasiunea pentru lectură în rândul tinerilor. Despre acest lucru ne-a convins și un grup de elevi din Chișinău care au creat proiectul In Love With Books.

Mai mulți tineri, cu vârstele între 15-20 de ani organizează întâlniri, în care promozează lectura prin intermediul unor dezbateri, dialoguri, interpretări și discuții interactive.

Tinerii sunt pasionați de cărți, nu de jocuri computerizate, iar asta i-au motivat să împărtășească dragostea față de lectură cu alți tineri. O dată la două săptămâni, mai mulți elevi își stabilesc întâlniri la biblioteci în care analizează o carte citită în acest timp. Pe lângă discuțiile interactive ale elevilor despre cărți, proiectul mai are un scop caritabil – colectează cărți pentru biblioteca din satul Vadul lui Isac.

_MG_0601

Echipa Ea.md a fost prezentă la cea mai recentă întâlnire a tinerilor, în care s-a discutat despre romanul lui Mihail Drumeș, „Invitație la Vals”.

„Ideea proiectului a venit în martie. Eu, împreună cu colegii mei vrem să promovăm lectura în Republica Moldova prin intermediul unei pagini de Facebook, unde postăm citate, recomandări de cări, chiar și videori. Noi oganizăm clubul de lectură, unde citim o carte timp de două săptămâni, apoi ne întâlnim și discutăm pe subiectul acesteia.”, ne-a povestit Laura Vasilov, una dintre organizatoarele proiectului.

_MG_0608

Prezentatoarea Tv , Valentina Bordian face parte din proiectul In Love With Books. Pentru că lectura face parte din stilul ei de viață, Valentina vine cu mare drag la întâlnirile acestui proiect, în calitate de mentor.

„De mult timp visam la aşa gen de întâlniri în Chişinău. Literatura merită să fie adusă în centru, şi asta o putem face noi, promovând lectura. In love with books, este acea gură de aer proaspăt de care avem nevoie în momentele de respiro, de linişte sufletească”, a spus Valentina Bordian.

_MG_0603

E uimitor cum tinerii adolescenți meditează asupra existenței absolute, discută despre dragoste, orgoliu, relații și alte subiecte-cheie din romanele pe care le citesc.

„Această generaţie de tineri aparţine unui viitor luminos. De la prima noastră întâlnire am rămas impresionată de felul în care gândesc, cum îşi expun gândurile, într-un mod atât de matur şi firesc. Sunt speakeri buni, ştiu să-şi expună ferm punctul de vedere şi să-l apere. Acest proiect a luat naştere şi se menţine datorită entuziasmului lor, sunt tineri cu iniţiativă şi care vor cu adevărat să schimbe lucrurile spre bine. Pentru mine personal este o experienţă nouă care îmi aduce multă satisfacţie. Sunt mândră că Republica Moldova are aşa o generaţie frumoasă de tineri, îndrăgostiţi de carte.

_MG_0610
In Love With Books face parte din Academia LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy.

_MG_0607

_MG_0611
Dacă ești pasionat(ă) de lectură și vrei că contribui la promovarea culturii în Moldova, poți participa și tu la întâlnirilor de la In Love With Books.