Autoritățile se așteaptă, în următoarele zile, la un nou val de infectări cu noul coronavirus, cauzat de sărbătorile de iarnă. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a spus că, în cazul unei explozii a numărului de cazuri zilnice, vom reveni la unele restricții mai dure.

„Noi ne așteptăm la un val nou de infectări, reieșind din considerentul că a fost vacanță de iarnă, sărbătorile, au venit foarte mulți concetățeni din afară ca să sărbătorească alături de cei dragi, de familie, de rude. Nu excludem posibilitatea ca valul de infectări să se extindă în următoarele 10-14 zile, luând în considerație perioada de incubare a virusului. Prin urmare, monitorizăm cu atenție cifrele din fiecare zi ale noilor infectări și, în cazul în care se va constata o explozie a noilor infectări, vom fi nevoiți să revenim la anumite restricții mai dure”, a declarat prim-ministrul interimar.

Întrebat cât de pregătiți suntem pentru a face față unui nou val, Aureliu Ciocoi a declarat:

„În perioada vacanței de iarnă, s-a diminuat considerabil numărul de infectări zilnice, s-a ajuns la o cifră de 280 de cazuri. S-au făcut mai puține teste, fiindcă mai puține s-au solicitat. Atestăm acum o ușoară creștere a numărului de cazuri, s-a ajuns la peste 800. Judecând după aceste cifre, sper să atingem un plafon de sub 1.000 de cazuri pe zi, în care sistemul nostru de sănătate rezistă. Există rezerve, s-au eliberat mai multe locuri în spitalele atât din municipiul Chișinău, cât și din centrele raionale. Prin urmare, există această rezervă spitalicească, care ne va permite să facem față unui eventual nou val de infectări. Sunt sigur că vom face față”.

Pe 14 ianuarie curent, autoritățile au anunțat 741 de infectări cu noul coronavirus și 18 decese.

sursa

Distribuie articolul: