Nu veți găsi autocolante cu pantofi nici în țările UE, nici în SUA. În schimb, le veți observa foarte des pe străzile din Republica Moldova, Rusia, Ucraina. Acestea NU sunt prevăzute de Regulamentul Circulației Rutiere.

Actul normativ vorbește despre următoarele mijloace de identificare și semne distinctive: autotren, vehicul lung, semnul statului, pneuri antiderapante, copii (pătrat de culoare galbenă, cu conturul de culoare roşie în faţa şi în spatele microbuzelor/ autobuzelor care efectuează transportarea în grup a copiilor), vehicul lent, conducător surdomut, conducător persoană cu dizabilități, conducător medic, școală, limitare de viteză, încărcătură cu gabarit depăşit, încărcătură periculoasă, conducător începător, coloană militară.

Și atunci care este scopul urmărit de cei ce comercializează autocolantele cu pantof și al celor ce le cumpără? I-am pus această întrebare militantei pentru egalitatea de gen, Alina Andronache.

„Unele femei lipesc acest autocolant pentru a le fi iertate micile greșeli din trafic, iar în cazul unui accident sau a unei situații periculoase pe care o creează, femeia este victimizată și se așteaptă să îi fie iertate greșelile…doar pentru că e femeie. Ajungem la aceleași stereotipuri, e femeie, deci neputincioasă, neîndemânatică. „Și e normal să conducă prost, doar e femeie!” va gândi o bună parte din participanții la trafic care vor observa situația. Vânzarea/comercializarea acestor autocolante sunt ilegale, discriminează și diminuează imaginea femeilor care conduc un vehicul, dar și descurajează unele femei. Aceste autocolante sunt sexiste și discriminatorii. A conduce mașina este o abilitate: cineva poate, cineva nu, iar aceasta nu depinde de genul pe care îl are persoana. Pentru a stopa această gândire învechită ”că doar bărbații sunt cei care trebuie și pot conduce un vehicul, femeile ar trebui să înceteze să mai procure aceste autocolante și să le lipească. Dacă nu va exista cerere, nu va fi nici ofertă, deoarece cererea crește oferta”, explică Alina Andronache, autoarea platformei pentru egalitate de gen și autoarea Vlogul unei mame feministe.

Regulile de circulație trebuie cunoscute bine și respectate de toți participanții la trafic, indiferent de sex. Prin urmare, semnul pantofului lipit pe mașină încurajează stereotipurile și prejudecățile din societate precum că femeia conduce mai prost decât bărbații, ele sunt „periculoase” la volan, mai des fac și cauzează accidente, deci încurajează toate glumele și bancurile de prost gust la acest capitol.

FOTO: Автокадабра

„Atâta timp cât nu avem o statistică a accidentelor, cu date segregate pe criteriu de gen, toate acestea sunt doar mituri care discriminează femeile. În regulamentul circulației rutiere sunt indicate mai multe semne distinctive care sunt recomandate a fi prezente pe automobil: conducător începător, copii, vehicul lent, conducător surdomut, conducător persoană cu dizabilități, etc. Toate aceste semne sunt recomandate a fi lipite pe automobil cu scopul de a le oferi siguranță tuturor participanților la trafic. Semnul pantofului lipsește din motive evidente și logice. Motto-ul meu este: „Ceea ce fac femeile pot face și bărbații, ceea ce fac bărbații pot face și femeile”. Fiecare om are abilitățile sale personale și profesionale care nu sunt dependente de sex și nu trebuie afectate de stereotipuri”, mai explică Alina.

Așadar, dacă e să interpretăm acest semn, el ar însemna că la volan este o femeie, deci cei ce treceți pe lângă această mașină fiți atenți și iertători în caz că șoferița greșește…Tu ce crezi despre autocolantul cu pantof? 

Vezi și: Platforma pentru Egalitate de Gen: „Majoritatea deputaților continuă să apeleze la stereotipuri sexiste”