Perseverentă și mereu cu ochiul pe tradițiile neamului – astfel am cunoscut-o pe Augustina Dogot. Adevărul e că orice femeie ar invidia-o pentru superba sa podoaba capilară, ca să nu mai pomenesc de vocea sa melodioasă. Talentele trebuie cunoscute de-aproape, iată de ce vă invit să o descoperiți pe interpreta cu cea mai deosebită cosiță din folclorul autohton.

Augustina, te-a complimentat cineva pentru podoaba ta capilară? Am impresia că vrei să fii Maria Dragomiroiu de Moldova…

Mai întâi vreau să salut toți cititorii PentruEa.md și pe toți iubitorii de muzică populară din Basarabia mea dragă. Adevărat că sunt adesea complimentata pentru cosița frumoasă, însă nu vreau să fiu ca nimeni, vreau să fiu numai ca mine și nu aș renunța niciodată la ea. Maria Dragomiroiu este o doamnă și interpretă deosebită cu care prietenesc din 2011, tot atunci mi-a zis cum să am grijă de părul meu și mi-a dat și un sfat gratis, pentru îngrijirea și menținerea sănătoasă a părului, pe care cu drag îl zic și vouă. Nimic nu este mai bun decât un gălbenuș de ou! Îmi fac o omletă din cinci gălbenușuri cu ulei de recină sau orice fel de ulei, îmi aplic compoziția pe rădăcini, stau așa vreo cinci minute, apoi mă spăl.

 Augustina Dogot

Dacă rămânem la capitolul imagine, te-a ajutat cineva în construirea imaginii tale de interpretă de muzică populară? Ce zonă reprezinți și de unde iei costumele?

Au fost mai multe persoane care m-au ajutat să ajung astăzi cine sunt. Mă refer aici la oamenii de specialitate care au avut încredere în mine, în talentul meu, iar încurajările din partea lor nu au întârziat să apară încă de timpuriu, din perioada festivalurilor de interpretare a cântecului popular, la care am participat. Le mulţumesc tuturor şi vreau să ştie că mereu vor avea un loc special în inima mea. Îmi place să spun că sunt un glăscior al Basarabiei, chiar dacă interpretez și cântece oltenești sau ardelenești. O fac pentru că îmi place. Consider, fără lipsă de modestie, că în piesele mele se regăsesc toate dorurile omului. Aceasta a fost intenţia mea şi am reuşit ca în repertoriul meu să se regăsească orice om, dar în primul rând îmi cânt dorurile mele. Costumele mele, care sunt șapte la număr și pe care le port cu mare mândrie, sunt achiziționate de la târgurile unor mănăstiri din Suceava, altele provin din Voloca și Crasna (Bucovina – satele de baștină ale profesorului meu de canto, Ioan Paulencu și al îndrăgitei interprete, Maria Iliuț).

 Augustina Dogot

De fapt, cum te-ai întâlnit tu cu muzica și de ce tocmai cea populară?

Sunt născuta la ţară, într-o familie de oameni simpli, iubitori de cântec şi de tradiţii. Nu mi-a fost greu să mă apropii de acest gen muzical, mult-îndrăgit de toţi cei care simt româneşte. La noi la Horești, raionul Ialoveni, în familia noastră, dragostea pentru cântecul popular ne-a fost sădită în suflet de către părinţii nostri. De ce tocmai cea populară? Cu siguranţă ea reuşeşte să ajungă mai repede la sufletul omului. Eu cred şi susţin cu tărie că interpretul de muzică populară este cel mai apropiat de mintea şi inima omului datorită faptului că întotdeauna reuşeşte să scoată în evidenţă ce avem mai de preţ: dragostea, voia bună, obiceiurile, tradiţiile noastre şi nu în ultimul rând cântecul.

 Augustina Dogot

Ești artistă cu acte în regulă, ce urmează acum la capitolul școlire sau concursuri?

Consider ca am destule premii în palmares, așa încât acum sunt preocupată numai de promovare și repertoriu.

Te vedem deja și în România, pe la diverse emisiuni și televiziuni, este greu să ajungi acolo?

Un rol important în promovarea unui artist îl are radio şi televiziunea. Aş putea spune că sunt una dintre tinerele interprete norocoase din Basarabia – am parte de un ”tratament” aparte din partea Televiziunii Române. A fost greu, dar dacă dorești cu adevărat să dobândești ceva, cu răbdare și muncă, atingi acele „culmi’’.

 Augustina Dogot

Dacă vine vorba despre colegii de cântec, de la cine ai “furat” meserie și pe cine admiri din breasla și vârsta ta?

Nu am nici un model, întotdeauna am căutat să fiu eu însămi, să nu seamăn cu nimeni. Mi-am dorit un stil al meu. Îmi plac însă interpreţii din “generaţia de aur” a cântecului popular. Întotdeauna le-am admirat, pe lângă talent, caracterul frumos, omenia, modestia, onestitatea. Îi apreciez și admir pe Florin Boiț din Banat, pe Lavinia Goste din Ardeal, pe Grigore Gherman din Bucovina și alții.

Cum selectezi repertoriul, cine îți scrie sau de unde culegi piesele?

Caut să aduc lucruri frumoase şi cât mai plăcute urechii celui care ascultă. Am cules câteva cântece de la bunicuța mea din partea tatălui, textele carora poartă amprenta oamenilor hotăraţi, aspri, harnici peste măsură, frumoşi şi glumeți. Colaborez cu textieri de peste Prut, dar am și texte proprii. Liniile melodice și orchestratiile mi le face Andrei Donțu, un om talentat și de încredere.

 La TV

Crezi că este mai greu să cânți folclor sau estradă, din toate aspectele acestor genuri și ale carierei pe care să o dezvolți?

După mine, toate genurile muzicale sunt frumoase și greu de cântat pentru cei care nu simt, nu trăiesc… Iar folcorul este cea mai de preţ avuţie pe care o poate avea un popor, pentru că în aceste cântece au fost puse toate trăirile sufleteşti ale omului, este tot ce îl reprezintă, individualizează, diferenţiază de celelalte popoare. Va trebui să fim foarte atenţi să nu ne pierdem identitatea. Să nu credeţi că le suntem dragi altor ţări pentru varietatea folclorului nostru, pentru toată moştenirea lăsată de strămoşi – mulţi şi-ar dori-o. Aşa că va trebui să fim hotărâţi, să ştim ce vrem. Trebuie să ştim foarte exact ce ne aparţine, pentru că vor fi şi sunt deja folclorişti din ţările învecinate care susţin că anumite ,,nestemate” din folclorul nostru le aparţin.

 Augustina Dogot

Ce planuri ai pentru 2014?

Cu Doamne ajută să absolvesc Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice și mă gândesc la un album.

Unde te vezi peste vreo zece ani?

Nu știu unde, nu știu cum…. dar realizată!

Cu colegii de breasla

Foto: Arhiva Personală