Mastectomia nu este o sentință, ci doar o oportunitate de a purta haine diferite decât cele pe care le purtai mai devreme. Acesta ar fi mesajul proiectului Monokini 2.0, destinat femeilor care au trecut prin diagnoza dureroasă a cancerului la sân și a extirpării acestuia. Ce costume de baie au fost realizate pentru aceste femei și ce mărturisesc participantele proiectului, vedeți mai jos.

O echipă de designeri finlandezi a demarat crearea costumelor de baie destinat femeilor rămase cu un singur sân. Denumit Monokini 2.0, proiectul a fost inspirat de o femeie trecută printr-o experiență reală de mastectomie acum 10 ani – Elina Halttunen. Aceasta a refuzat o operație de reconstrucție chirurgicală, însă nu și-a dat seama de dificultățile psihologice pe care avea să le întâmpine.

Aceasta s-a gândit că femeile aflate în aceeași situație ca și a ei, întâmpină dificultăți atunci când trebuie să meargă la plajă. Această nevoie a resimțit-o pe pielea ei când, într-o zi, a mers la un magazin pentru a-și cumpăra un costum de baie și se simțea complexată de ceea ce se vindea acolo.

”Sper că participarea mea la Monokini 2.0 le va da curaj și putere surorilor mele, care se află în aceeași situație ca și mine”, a remarcat una dintre participantele care a pozat într-un costum de baie personalizat.

”Cancerul mi-a găurit oasele și mi-a luat un sân, dar eu nu-l las să-mi intre în minte și să-mi ia tot ce am mai valoros”, spune Marjaana, o altă participantă.

    

Elina Halttunen, autoarea ideii, a îmbrăcat unul dintre costumele de baie lansate în proiect și, alături de alte 10 modele trecute printr-o experiență similară, a pozat în fața camerelor de fotografiat: ”Nu vreau să mă ascund și nu vreau să renunț la înot. Nu vreau să-mi fac operație plastică și nu vreau să port proteze, atunci când merg la plajă”, mărturisește Elline.

Femeile și-au propus să schimbe percepția societății și să inspire încredere în rândul femeilor care au trecut prin mastectomie.

Foto: outilespyy.com, dailymail.co.uk

Distribuie articolul: