Sindromul Down este o afecțiune caracterizată prin prezența unui cromozom suplimentar, al 21-lea. La nivel mondial, un copil din 800, se naște cu acest sindrom, astfel, pe întreaga planetă există peste 50 de milioane de oameni cu sindrom Down. Acest lucru nu i-a descurajat și împiedicat pe unii dintre ei să își dezvolte o carieră și să ajungă recunoscuți în întreaga lume.

Madeline Stuart – modelul cu sindromul Down care a fascinat lumea

A fost născută în Australia și a fost descrisă ca fiind primul model profesionist din lume cu sindromul Down. Ea a apărut la săptămâna modei de la New York, Paris, Londra, „Runway Dubai”, la săptămâna modei în Rusia și multe alte prezentări de modă.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Madeline Stuart (@madelinesmodelling_)

Pablo Pineda – cel ce a cucerit industria filmului

El este un actor spaniol cu o formă de mozaic a sindromului Down. Pablo a absolvit o școală obișnuită și a primit o diplomă în psihologia educațională. În 2008 a jucat în filmul „Me too” și a fost premiat cu scoica de argint la Festivalul de Film de la Saint-Sebastian. În prezent, practică activități didactice în orașul său natal, Malaga.

Lauren Potter – carieră remarcantă în domeniul cinematografiei

În ciuda bolii cu care se confruntă, Lauren și-a atins visul și a devenit o actriță renumită. Este cunoscută pentru rolul lui Becky Jackson în serialul popular „Glee”, dar a mai avut și alte ieșiri pe scenă în filmul „Headshot”, „Mr. Blue sky” și alte seriale televizate. De asemenea, ea activează și în calitate de comediantă.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Lauren Potter (@thelaurenpotter)

Maria Langovaya – campioană la înot

A fost născută în Rusia. A participat de două ori la Jocurile Paralimpice și a câștigat aurul de două ori. Și-a dezvoltat talentul înotând în baie, până când părinții au decis să îi permită să frecventeze orele de înot. Nimeni, cu excepția mamei sale, nu a crezut că Maria va ajunge un campion de neîntrecut.

Luke Zimmerman – rolul lui Romeo în piesa „Romeo și Julieta”

Este un actor american, cunoscut în mare parte pentru rolul lui Tom Bowman în „The Secret Life of the American Teenager”, dar și pentru rolul lui Romeo în populara piesă „Romeo și Julieta”. Are 41 de ani și a reușit să își lupte pentru visul său de a deveni un actor renumit.

Chiar dacă sindromul Down prezintă anumite simptome precum trăsături faciale neobișnuite sau greutatea în comunicare, fiecare persoană are aceleași drepturi la viață și aceeași șansă de a reuși în carieră. Personalitățile enumerate sunt un exemplu clar, că sindromul Down nu este un obstacol pentru atingerea scopurilor.

Această afecțiune nu este contagioasă, deci nu trebuie să prezinte un motiv pentru distrugerea relațiilor interumane. Trebuie să trecem peste etichetele sociale și învățăm să ne respectăm unii pe alții.

* Autor: Mihaela Zgardan, stagiară AGORA