Sfintele Sărbători de Paşte se apropie. Pe lângă zilele libere mult aşteptate, ne vom bucura şi de mesele tradiţionale cu familia şi cu prietenii. În această perioadă tindem să mâncăm mai mult și mai caloric. Află cum să te hrăneşti pentru a evita excesele în aceste zile. Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sărbători, vom aşeza pe masă preparate multe şi variate. Evident, tentaţia de a gusta pe rând din fiecare câte puţin sau poate chiar mai mult este prezentă. De aceea ar fi bine să aflăm care sunt valorile nutritive importante pe care le consumăm la această masă. Tradiţionalele bucate preparate acum vor conţine din abundenţă carne de miel şi ouă.

Carnea de miel
La proţap sau la cuptor, în borş sau în drob, carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât conţine o cantitate mare de proteine, vitamine şi microelemente. De exemplu, într-o porţie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate următoarele substanţe nutritive: toată gama de vitamine B, din care cel mai mult vitamina B12, zinc, fier, magneziu (25 mg), acid folic şi proteine. Această cantitate de carne ne furnizează 260 kcal.


Ouăle

Şi despre ouă putem vorbi ca despre nişte adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuşi cu măsură. Din analiza unui ou de mărime medie – 60 g -, rezultă 33,4 g albuş şi 16,6 g gălbenuş, care au următoarea compoziţie: apă (37,7 ml), proteine (6,25 g), lipide (5,01 g), carbohidraţi (0,61 g). Un ou furnizează organismului nostru cam 75 kcal.

 

Băuturile şi gustările
Apa proaspătă şi fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne şi ouă pentru a preveni constipaţia şi pentru a uşura digestia şi absorbţia nutrienţilor. Nu se recomandă consumarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei şi chiar după masă, pentru a evita balonarea. Consumul alcoolului necesită o atenţie sporită, întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastrointestinale. De asemenea, nu trebuie uitat că beneficiile sale scad proporţional cu creşterea cantităţii consumate.

 

 

Ce să faci după masă
Iată acum şi câteva sfaturi practice care pot fi aplicate după copioasa masă de Paşte:
Plimbare uşoară – mişcarea poate duce la eliberarea hormonilor care stimulează activitatea digestivă.
Eliminarea stimulenţilor – ceai negru, cafea, ciocolată, grăsimi, care pot favoriza spasmele tractului digestiv.
Adoptarea unui regim bazat exclusiv pe fructe şi legume proaspete în zilele care urmează Sărbătorilor, pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar şi cu fibre alimentare şi macronutrienţi (care, între noi fie vorba, nu se prea iau nici din miel, nici din cozonac).

Sursa: Libertatea.ro 

Distribuie articolul: