Odată cu sărbătorile de Paște, vin și cozonacii, pasca, friptura de miel sau alte bunătați, însoțite de cantități industriale de ouă roșii. Iar după o lungă perioadă de post, dacă nu suntem atenți la cum și cât mâncăm, pot apărea indigestii sau intoxicații. Care e deosebirea dintre cele două? Medicii de familie Tamara Nacu și Anatolie Mocănașu ne explică și ne spun care sunt cauzele și remediile atât pentru unele, cât și pentru celelalte, la adulți și la copii. 
Dr. Tamara Nacu: Pancreatita, numită generic indigestie
Atunci când exagerăm cu alimente grase, dulci sau bogate în carbohidrați, nu facem decât să ne supunem ficatul și pancreasul unui efort foarte mare, după care adesea cedează ambele organe și ne trezim cu dureri de burtă, greață, vomă, diaree sau constipație.

Cel mai afectați sunt copiii, care pot avea foarte ușor o criză pancreatică — e suficient să consume mai multe băuturi dulci carbogazoase împreună cu un desert, bomboane sau ciocolată. Iar după o perioadă de abstinență de la unele alimente (carne, unt, brânză, lapte) adulții pot suferi și ei asemenea crize, chiar dacă mâncarea este proaspăt preparată.

Ce simptome are indigestia (pancreatita acută)?
Primul semn este senzația de greutate în stomac, care nu dispare în primele 15-20 de minute după masă. Celelalte simptome enumerate mai sus (greața, voma, dureri de burtă, diaree, constipație) pot fi și ele prezente, în combinații și proporții variabile. Febra și frisoanele pot fi și ele prezente.

La copii, indicatorul cel mai sigur care vă ajută să înțelegeți că nu e vorba de altceva, este scaunul. Dacă observați o consistență lutoasă și/sau o peliculă ușoară de grăsime la suprafață, aveți de a face cu o criză de pancreatită. 

Ce cauzează pancreatită și cum o evităm?

  • La Paște, se consumă de obicei foarte multe ouă și carne de miel. Ambele alimente pică greu la ficat și pancreas, așa că limitați-le la o singură porție pe zi (carnea de miel sau de oaie) și, respectiv, 2 ouă pe zi. 
  • Cozonacul de obicei nu este contraindicat, dar dacă este foarte dulce, limitați-l la 1-2 felii pe zi. Dacă vă place să-l asortați cu un pahar de lapte, mai bine abțineți-vă sau înlocuiți laptele cu iaurt negras, chefir sau lapte acru.
  • Inutil de spus cât de greu procesează ficatul răciturile, sarmalele, fripturile și alte specialități din carne de porc. Nu le combinați între ele, alegeți un singur fel pe care să-l mâncați împreună cu salată de crudități sau legume proaspete (morcovi, țelină, varză, dovleac, ardei, castraveți, roșii).
  • Fructele, consumate în exces, pot cauza și ele pancreatită – așa că monitorizați câte banane, mere sau struguri ați consumat sau i-ați dat copilului. O porție exactă e greu de stabilit, pentru că valoarea glucidelor din fructe diferă de la caz la caz, însă țineți minte: cu cât mai dulce, cu atât mai puțin. 

Cum tratăm pancreatita?
În mod normal, orice criză pancreatică necesită un tratament pe care trebuie să vi-l prescrie medicul, ținând cont de particularitățile organismului dvs. Ce puteți face până la consultația medicului: 

  • Beți foarte mult lichid (apă sau ceai de mușețel neîndulcit);
  • Un absorbent (Enteros gel, Polifepan, Lacto-filtrum sau cărbune activat) e necesar în primele ore;
  • Pentru susținerea funcției pancreatice, înainte de mâncare luați fermenți pancreatici;
  • Eliminați tot ce conține grăsimi și zahăr, inclusiv smântâna, brânza grasă, carnea roșie, ciupercile, untul, peștele gras;
  • Nu vă solicitați organismul, odihna e esențială pentru ficat. 

Dr. Anatolie Mocănașu: Intoxicațiile 

Ce reprezintă intoxicația?
Intoxicația alimentară este este o afecțiune a stomacului, ce apare în cazul consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme precum bacteriile, virusurile sau paraziții. Însă de asemenea, această problemă de sănătate mai poate apărea atunci când produsele au avut termenul expirat sau nu au fost pregătite sau/și păstrate corespunzător.

Care sunt semnele intoxicației?
De obicei, semnele intoxicației alimentare sunt de natură gastro-intestinală: diaree, greață, dureri de cap, febră cu frisoane, transpirație, amețeli, salivație excesivă, vomă, mari dureri abdominale sau slăbiciune puternică.

Însă aș vrea să adaug că aceste dureri depind foarte mult de tipul alimentelor cu care sa produs intoxicația: 

– în cazul intoxicării cu alimentele contaminate cu bacterii, apare botulismul, care are următoarele simtome: paralizia nervoasă sau cea musculară și vedere dublă, aceste simptomele apar la aproximativ 18-36 ore de la infecție; infecția poate fi prezentă în unele alimente ambalate sub forma de conservă în cutii închise;
toxoplasmoza, care este o infecție produsă de un parazit și are simtomele următoare: inflamația ganglionilor limfatici, durerile musculare; apare la oameni prin intermediul apei sau mâncării contaminate, dar cel mai adesea se transmite de la pisici și alte animale de casă;
listerioza,  este o boală infecțioasă care poate provoca febră, dureri musculare, diaree, greață, confuzie, durere de cap și înțepenirea cefei; ne putem infecta cu ea dacă mâncăm varză, lapte nepasteurizat, brânzeturi, pateu și preparate din carne de porc contaminate;
salmoneloza este o toxi-infecție alimentară cu diaree severă, care uneori poate dura mai mult de o săptămână și necesită spitalizare, apare cel mai adesea în carnea de pasăre, carnea de vită, ouăle, produsele lactate sau apa contaminată.

Cum facem să evităm intoxicația?

  • De obicei, recomand gospodinelor să folosească în prepararea mâncărilor carnea de pui sau de vită preparată la cuptor sau fiartă. 
  • Asigurați-vă că ouăle roșii sunt bine fierte. 
  • Ar fi de dorit ca salatele sa nu lipsească din meniu, desigur că la modul ideal să fie preparate fară maioneză sau sosuri/dressing. 

Cum scăpăm de intoxicație/indigestie?
În cazul în care deja te-ai ales cu o intoxicație ușoară, iar acasă nu ai niciun medicament la îndemână, iată ce te poate ajuta:

  • Fructele, de obicei portocalele sau strugurii te ajută foarte mult în anihilarea indigestiei.
  • Oțetul de mere, doua lingurițe cu oțet de mere și una cu suc de lamaie, combinate într-un pahar cu apă călduță este un foarte bun remediu home-made pentru combaterea indigestie. Servește această băutură înainte de masa și poți sta liniștită.
  • Ceaiul de mentă, de ghimbir, de gălbenele sau chiar și ceaiul verde ameliorează și previne simptomele indigestiei. Așa că nu te costă nimic dacă schimbi o cană de cafea cu una de ceai, deoarece acesta este foarte bun împotriva crampelor şi a durerilor de stomac.
  • Vinul, servit în cantități mici, ajută la procesul de digestie, mai ales în cazul în care este consumat înainte de masă .

Ce facem după ameliorarea stării organismului?

  • Cel mai bine este ca după ce intoxicația a trecut, să-ți refaci puterile consumând alimente cum ar fi orezul alb, legumele și fructele.
  • Evită cât mai des posibil produsele din lapte nefermentat, el poate fi dificil de digerat. 
  • Evită alimentele marinate nefierte.
  • Reglează-ți frigiderul la 3 grade Celsius. 
  • Încearcă să nu mănânci niciodată carne pregătita sau produse lactate care au stat scoase din frigider mai mult de 2 ore. 

Și nu uita că după ce au trecut sărbătorile, este esențial să îți cureți organismul de toxinele acumulate în această perioadă prin consumarea unor mâncăruri cât mai ușoare, precum legumele, carnea de pasăre sau peștele.

Distribuie articolul: