Cumpărăturile online pot deveni riscante, dacă nu știi să faci diferența între un anunț sau un site serios și o escrocherie. Dacă nu ești atent, te poți trezi cu bani lipsă din cont sau cu un produs care nu se potrivește. Ca să nu mai menționăm celebrele păcăleli când comanzi un telefon, de exemplu, și riști să primești o… piatră. Citește în continuare la ce trebuie să fii atent atunci faci o achiziție în acest fel. Piața online capătă din ce în ce mai mult teren, deoarece oamenii au început să învețe că pe Internet găsesc aproape orice și la orice oră. Totuși, a nu comandă online de frică să nu te păcălească cineva e că și cum nu te-ai urcă într-un avion de frică să nu fie atacat de teroriști, scrie Ezinearticles. Cheia nu este să eviți problema în acest fel, ci să găsești o strategie pentru a minimaliza riscul de a fi o victimă a fraudelor cu cărți de credit.

Verifică dacă site-ul este sigur
Cel mai bine pentru tine ar fi să folosești aplicația Google Safe Browsing pentru a verifica dacă site-ul pe care vrei să îl accesezi este sigur. Acest program îți va raporta dacă un site este suspect sau nu. Tot ce trebuie să faci este să copiezi http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site= în browserul tău și să adaugi URL-ul site-ului pe care dorești să îl verifici. Google îți va oferi imediat un raport simplu de o jumătate de pagină unde găsești date despre siguranță intrării pe adresă respectivă.

Achită prin metode sigure 
O altă cale prin care te poți proteja de hoții de pe Internet este să alegi o altă variantă de plată decât cea directă și anume Paypal, a treia cea mai utilizată metodă de plată online. Aceasta permite clienților să facă plată pentru bunuri și servicii prin intermediul său. Mai exact, când cineva achiziționează un lucru, nu achită direct către site-ul de unde a cumpărat, ci transfera banii către Paypal, iar ei plătesc comerciantul. În Moldova această metodă încă nu e accesibilă, deși mai sunt și Google Wallet sau Amazon Payments. În cazul nostru, multe site-uri acceptă achitarea la livrare, iar astfel poți verifica o dată în plus cumpărătura.

 

 

Securizează-ți cardul și parolele
De asemenea, un sfat de luat în seamă este să folosești același card pentru toate cumpărăturile online, deoarece este mult mai ușor să păstrezi evidența și să consulți istoricul în cazul în care este nevoie. Închide browserul și șterge “cookies” pentru a te asigură că parolele tale nu sunt memorate. În acest fel eviți că acestea să ajungă la cine nu trebuie. Cel mai bine ar fi ca după finalizarea cumpărăturilor online să închizi browserul și abia apoi să deschizi altul dacă vrei să mai navighezi.

Compară prețurile
Și în final să vorbim puțin despre prețuri. Dacă nu ești un as în materie de cumpărături online și nu ești sigur dacă suma afișată este una corectă, apelează la site-urile de comparare a prețurilor pentru a-l găsi pe cel avantajos.

Sursa: Ziare.com 

Distribuie articolul: