Mazărea, fasolea şi ciupercile se încadrează în categoria celor mai sănătoase produse de post, la polul opus sunt pateurile vegetale şi „mezelurile”, cu un conţinut ridicat de “E-uri”. În timpul postului, nutriționiștii și preoții deopotrivă ne atenționează să avem mare grijă la ceea ce mâncăm. Crenvurştii, salamul, laptele din soia, pateurile, brânza tofu, iaurtul de post cu fructe exotice, maioneza fără ou, băuturile din orez praf — acestea sunt doar câteva din produsele de post care au împânzit magazinele. Nutriționiștii ne avertizează să fim mai precauți atunci cînd cumpărăm din magazine produse de post.

În cartea sa „Biblia alimentară”, prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, recomandă să alegem cu mare atenție produsele și să le combinăm corect pentru a nu deveni anemici. În topul produselor sănătoase din soia găsim laptele din soia și brânza tofu, iar în categoria produselor nocive – pateurile vegetale şi mezelurile, cu un conţinut ridicat de “E-uri” sintetice, care fac ca produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Mazărea, fasolea şi ciupercile se încadrează în categoria celor mai sănătoase produse de post, mai ales că aceste produse le putem găsi nu doar în magazine ci și în magazia personală. Unele studii au demonstrat că multe persoane se îngraşă în timpul postului, pentru că mănâncă în exces pâine, paste, cartofi preparaţi în diverse feluri, dulciuri de post (care conţin mai mult zahăr).

Așadar, convingerea că mîncarea de post te face să slăbești e nejustificată, susțin specialiștii. Conținutul mare de proteine din produsele de post este cauza principală care duce la îngrășare, spune Gheorghe Mencinicopschi.

Și biserica îi atenționează pe credincioși că postul adevărat este cel care se ține prin fapte bune, nu doar prin restricții alimentare. Preotul Anatolie Damir din Hâncești le sugerează credincioșilor să consume produse tradiţionale: legume, ciuperci, fructe şi nu în ultimul rând să nu uite să facă cât mai multe fapte bune, deoarece ele vor fi mai bine primite.

Distribuie articolul: