Sâmbătă după-amiază, o rachetă de croazieră rusă a lovit o clădire de apartamente cu nouă etaje  din orașul Dnipro, ucigând cel puțin 35 de persoane. Clădirea a fost transformată într-un munte de beton. Apartamentele au fost tăiate în două atunci când racheta  a pătruns până la subsol.

Reporterii de la CNN au mers în orașul ucrainean Dnipro pentru a relata evenimentele de la fața locului.

Svitlana Lishchynska, care locuiește într-o clădire învecinată, a declarat că impactul a zguduit totul din pereții casei sale.

„În același moment, fiica mea, care ieșise la plimbare cu prietena ei, m-a sunat și mi-a spus despre exploziile puternice. Am alergat la ea. Cu cât mă apropiam mai mult, cu atât mai mult părea un iad”, a spus ea.

Când am ajuns acolo, am încremenit – cele două intrări pur și simplu nu mai existau. Se transformaseră într-o grămadă de beton și o gaură imensă. Era o imagine a apocalipsei. Toată lumea era într-un fel de stupoare, pentru că era imposibil de crezut că ni se întâmpla asta”.

La aproximativ 36 de ore de la lovitură, fumul încă plutea în aerul înghețat, în timp ce căldura era eliberată de impactul acesteia. Echipele de salvare se cățărau peste dărâmături, speranțele lor de a mai găsi pe cineva în viață scăzând de la o oră la alta.

Alte 35 de persoane sunt încă de negăsit, potrivit oficialilor ucraineni. Ultima persoană salvată a fost auzită strigând la puțin timp după miezul nopții de sâmbătă. A fost nevoie de nouă ore pentru a ajunge la ea, timp în care avea hipotermie severă.

Grupuri mici de oameni stăteau în liniște în spatele unui cordon duminică seară, unii încă mai sperau la un miracol, alții strângeau flori sau aprindeau lumânări. Câțiva își ștergeau lacrimile, în timp ce priveau buldozerele care se luptau cu plăci de beton și oțel răsucit.

La ultimul etaj, o jumătate de bucătărie se clătina pe marginea golului. Nu cu mult timp în urmă, a avut loc o petrecere de aniversare pentru unul dintre copiii care locuiau acolo, ocazie surprinsă într-o postare pe Instagram. Tatăl lor, un cunoscut antrenor de box, a fost ucis în atac.

Olha Nevenchanaya a declarat că a trecut pe lângă clădire cu doar o jumătate de oră înainte ca aceasta să fie lovită. „Sunt mulți prieteni și oameni apropiați mie aici. Mulți, mulți…”, a spus ea.

Mai mult de 30 de persoane se află în spital, 12 dintre fiind în stare gravă, potrivit Nataliei Babachenko, consilier al șefului administrației militare regionale din Dnipropetrovsk. O fetiță de 9 ani se numără printre persoanele grav rănite.

Cei mai mulți dintre răniți au fost duși la spitalul Mechanikova, unde medicul-șef, Serhii Rizchenko, a declarat că oamenii au sosit acoperiți de sânge și praf, cu hainele rupte. Fragmente de metal și beton erau înfipte în fiecare parte a corpului lor.

În mijlocul disperării, totuși, au existat și momente de bucurie. Un soldat care servea în Bakhmut, în estul Ucrainei, Maksim Omelianenko, a alergat la Dnipro pentru a afla dacă mama sa mai este în viață.

Aflu că, cel mai probabil printr-un miracol, mama mea a supraviețuit, într-o bucată din bucătărie, singura parte supraviețuitoare din apartamentul meu de la etajul 9, prinsă sub sobă, a postat el pe Instagram.

Racheta care a lovit clădirea a fost o Kh-22, potrivit autorităților ucrainene. Armata ucraineană spune că nu are capacitatea de a doborî astfel de rachete, care au fost concepute pentru a scufunda nave, nu pentru a distruge clădiri de apartamente.

Kh-22 a fost proiectată în epoca sovietică și este cunoscută ca fiind imprecisă. Chiar și așa, nu există obiective militare sau de infrastructură pe o rază de câteva sute de metri de clădirea care a fost distrusă.

Mai mult de 200 de rachete de tip Kh-22 au fost lansate împotriva Ucrainei de la începutul invaziei, spune armata. Unul dintre ele a lovit un centru comercial din apropiere de Kremenchuk în septembrie anul trecut, ucigând cel puțin 18 persoane.

Clădirea de apartamente se afla pe Malul Victoriei, denumit astfel după victoria sovietică asupra Germaniei naziste. Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă:

Când au dat acest nume acestei străzi, au avut în minte victoria asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Și trebuie să facem tot ce putem pentru a opri rușii, așa cum lumea liberă a oprit odată nazismul.

Acum, clădirea de la 118 Naberezhna Peremohy va fi amintită în Dnipro ca un simbol al unui alt război.

Aflată duminică afară, uimită de amploarea distrugerilor, Olena Loyan, o locuitoare din Dnipro, i-a blestemat pe ruși.

Pur și simplu îi urăsc. Copii, oameni, au murit.

Sursa poze: CNN

Sursa imagine reprezentativă: NY1

Distribuie articolul: