Natalia Rau este de 11 ani la Strasbourg. Lucrează la una din cele mai vechi instituÈ›ii europene – Consiliul Europei. A făcut mai multe facultăți, dar are ÅŸi o predilecÈ›ie deosebită ÅŸi pentru astrologia politică.
PovesteÅŸte-mi pe scurt unde ai învățat È™i cum ai ajuns la Strasbourg?
După absolvirea Facultății de Limbi Străine la ChiÈ™inău, am simÈ›it necesitatea să-mi continuu studiile în alt domeniu. Stăpâneam limba franceză ÅŸi destinaÈ›ia pentru FranÈ›a a fost firească. În urma unor căutări pe internet, am găsit domeniul care m-a captivat imediat – politica È™i studii europene. Am învăţat la Universitatea Robert Schuman din Strasbourg, specialitatea „Studii Europene”, iar mai târziu am absolvit È™i Facultatea de RelaÈ›ii InternaÈ›ionale. AceÈ™ti ani au fost plini de descoperiri de noi orizonturi È™i culturi – am avut colegi din toate colÈ›urile lumii È™i profesori buni.
PărinÈ›ii te-au influenÈ›at cumva în alegerea viitorului, inclusiv în aspect financiar?
Majoratul se atinge la 18 ani, pentru mine însă a venit mai târziu. PărinÈ›ii nu au mai intervenit în deciziile mele după absolvirea primei facultăţi. Pentru mine acest echilibru, pe care nu toÈ›i părinÈ›ii reuÈ™esc să-l menÅ£ină în educaÈ›ie, a contat mai mult decât susÈ›inerea financiară. Nu poÅ£i procura înÈ›elepciunea cu niciun ban, nicio È™coală nu-È›i asigură un spirit deschis È™i combativ. Totul depinde de circumstanÈ›e ÅŸi de lecÈ›iile însuÅŸite – acestea îÅ£i permit să avansezi.
Cum se vede din FranÈ›a democraÈ›ia È™i apărarea drepturilor omului în Moldova?
Statul de drept È™i drepturile omului au o istorie mai lungă în FranÈ›a, de aproape patru secole, pe când Moldova – una de numai 20 de ani. AÈ™ vrea să È™tiu reacÈ›ia moldovenilor la o lege care le-ar cere, înainte să construiască o nouă fereastră sau să decidă culoarea casei, să scrie o cerere la primărie È™i să aÈ™tepte două luni până să primească răspunsul, care poate fi ÅŸi negativ. Oamenii noÅŸtri sunt liberi în acÅ£iunile cotidiene, pot avea animale domestice, pot creÅŸte în grădină tot ce doresc. Nimeni nu le interzice să facă nuntă sau cumetrie în ogradă ÅŸi nimeni nu îi va denunÈ›a la poliÈ›ie pentru gălăgie, în acest caz.
Această libertate de a-È›i trăi viaÅ£a cum îÈ›i dictează inima este umbrită de dezordinea înregistrată în administraÈ›iile de orice nivel. Este evident – cultura democratică, respectul demnității umane nu face parte din comportamentul È™i atitudinea funcÈ›ionarului moldovean. În Moldova, am întâlnit într-un sat trei copii pe stradă, flămânzi È™i neîngrijiÈ›i, între 3 È™i 6 ani. Fără să fie întrebaÅ£i, vecinii mi-au spus că toÈ›i trei sunt de la taÈ›i diferiÈ›i. În FranÈ›a, Germania aceÈ™ti copii n-ar fi crescut în stradă.
Din câte È™tiu, ai trecut nenumărate teste ca să lucrezi la Consiliul Europei. PovesteÈ™te-ne detalii.
Procesul de rectrutare la serviciu în Consiliul Europei este foarte strict, din trei etape: preselecÈ›ia, patru teste în scris È™i interviul. PreselecÈ›ia este un exerciÈ›iu pur tehnic prin care se aleg candidaÈ›ii – se Å£ine cont de diplomele universitare, experienÈ›a È™i competenÅ£ele profesionale. La test trebuie să răspunzi într-o ora la aproximativ 40 de întrebări, să soluÅ£ionezi diferite situaÅ£ii din lucru, foarte stresante. Îmi amintesc cum, citind al treilea caz, mă simÅ£eam deja obosită, dezorientată È™i zăpăcită ÅŸi mă întrebam dacă chiar pot exista asemenea situaÈ›ii. După două luni de aÈ™teptare a rezultatului la examenul scris, am descoperit cu surprindere că luasem note maxime.
Partea cu interviul e ÅŸi mai interesantă. Stai în faÈ›a unui juriu compus din 5 persoane. DeÈ™i există criterii concrete de evaluare a răspunsurile candidaÅ£ilor, factorul uman îÅ£i poate juca festa. Nu È™tii niciodată cum juriul îÅ£i va percepe zâmbetul sau seriozitatea, gluma sau răspunsul laconic, chiar È™i haina în care te-ai îmbrăcat, felul în care È›i-e aranjat părul.
De unde vine pasiunea pentru astrologia politică? De câte ori ai “nimerit” cu prognozele?
În adolescență mi-am descoperit pasiunea pentru astrologie. În FranÈ›a am cunoscut astrologi care m-au primit în cercul lor È™i mi-au împărtăşit experienÈ›ele È™i descoperirile. Astrologia politică este o disciplină nouă pentru mine, abia anul trecut am început cercetările în domeniu. Am făcut prima prognoză politică pentru o persoană din anturajul meu care a participat la alegerile locale. Spre surpriza tuturor, astrele au arătat că urma să câÈ™tige, deÈ™i nimeni nu credea în victorie. Am făcut în total trei prognoze, două din acestea au reflectat realitatea.
De câte ori vii acasă È™i ce sentimente te încearcă? S-a schimbat Moldova de acum 10 ani, când ai plecat?
Prietenii mei din statele europene au fost impresionaÈ›i de natura umana a moldoveanului, toÈ›i mi-au spus: “Nu v-aÈ›i vândut încă sufletul diavolului”. Nu am întâlnit nicio È›ară în lume în care fiecare anotimp să aibă mireasmă proprie. Bunica îmi zicea: “Mâine e PaÈ™tele evreilor. O să plouă”. A plouat în aceasta zi de când mă È›in minte. Nu am observat acest fenomen în Europa.
Recent, am descoperit o Moldova care traversează o perioada de stagnare spirituală. Când totul evoluează, iar noi stagnăm – începe procesul de degradare. În campaniile electorale, mergând de la casă la casă, vorbind cu cetățenii, am înÈ›eles că ei trăiesc într-un mediu închis. MulÈ›i mai sunt conduÈ™i de principii sovietice, frustrări postsovietice, aÈ™teptând providenÈ›a să le acorde salvarea. Cel mai mult mă surprinde că toÈ›i critică aspru guvernarea È™i nimeni nu agrează politicile interne. Este dezolant că majoritatea populaÈ›iei a pierdut entuziasmul È™i oamenii nu trăiesc decât cu ziua de azi. Or, ceea ce majoritatea moldovenilor nu a înÈ›eles e că aceasta Guvernare îi reprezintă pe ei, pe noi – este oglinda societății moldave, pentru că noi i-am ales. Daca e să critici sau să dai cu pietre în cap, trebuie să începi cu tine însuÈ›i. Căci nu Dumnezeu a coborât din ceruri, a format È™i a impus acest Guvernul, fiecare din noi a contribuit cu votul său.
Din fericire, am întâlnit È™i persoane deosebite, pline de demnitate È™i încredere într-un viitor mai bun. Eu le numeam „lumini” – iradiau optimism. Sper că Moldova va profita din plin de această sursă de lumină È™i bunăstarea materială, morală È™i spirituală va exista în fiecare casă.
Unde te vezi peste 10 ani? Este loc pentru Moldova în viitorul tău?
Peste 10 ani mă văd mămică, iar Moldova este È™i va rămâne È›ara mea.
Comentarii