Konstantin Kavafis a fost un poet grec, una dintre figurile literare cele mai importante din secolul XX și unul dintre cei mai mari exponenți ai renașterii limbii grecești moderne.

Luni, 16 mai, ora 19.00, sunteți invitați la lansarea online a volumului Așteptându-i pe barbari, de Constantin Kavafis, traduceri și studiu introductiv de Aurel Rău, fotografii de Victoria Viprada.

Ar fi trebuit să se nască la Florenţa în secolul al XV-lea, să fi fost cardinal, consilier secret al Papei, trimis special în palatul Dogelui din Veneţia și timp de mulţi ani bând, iubind și plimbându-se pe canale, scriind și tăcând să negocieze cele mai satanice și complicate și scandaloase afaceri ale Bisericii catolice.” (Nikos Kazantzakis)

Sunt din Constantinopol de origine, dar m-am născut în Alexandria – într-o casă din strada Serif; încă de foarte mic am plecat și o mare parte din copilărie mi-am petrecut-o în Anglia. Pe urmă, la maturitate, am vizitat iar această ţară, dar pentru o scurtă perioadă de timp. Am locuit și în Franţa. În perioada adolescenţei am locuit vreo doi ani la Constantinopol. În Grecia nu am fost mulţi ani. Ultima oară am lucrat ca funcţionar într-un birou guvernamental care depindea de Ministerul Lucrărilor Publice al Egiptului. Ştiu engleza, franceza și puţin italiana.” (Constantin Kavafis)

CONSTANTIN KAVAFIS s-a născut în Alexandria, Egipt, ca ultimul din 9 copii, pe 29 aprilie 1863, într-o familie bogată de negustori.

Debutează în 1886, cu poezia „Bahică”, într-o revistă greacă din Leipzig, „Esperos”; în 1891, îi apărea în Grecia poezia „Constructori”, urmată de altele, începând din 1892.

Va publica, frecvent, în reviste din Egipt, Atena și Constantinopol, versuri și articole literare, poeziile scrise în secolul al XIX-lea resimțindu-se de influența romanismului atenian, simbolismului și parnasianismului francez, pentru ca restul să poarte pecetea unui stil inconfundabil, pe care poetul W.H. Auden îl va numi, într-o prefață la un volum tipărit în SUA, „un ton al vocii”; adăugând: „Am citit traduceri din 8 Kavafis realizate de mulți poeți diferiți, însă oricare din ele era recunoscută ca poem al său, pe care nici un altul nu l-ar fi putut scrie”.

Din opera sa poetică, au fost publicate în timpul vieții doar două plachete, de câte 14 și respectiv 21 de poezii, tipărite în 1904 și 1910, reluate la intervale, și într-o formulă originală: numai câte o singură poezie, pe „foi volante”, în tiraje, adesea, de 100 de exemplare, pentru a fi dăruite unor apropiați.

Iar în 1935 este difuzată la Atena prima ediție a „Poemelor”, o capodoperă de artă tipografică, despre care s-a spus: „cea mai frumoasă carte apărută vreodată în Grecia”, cuprinzând 154 de poezii, numite „antumele”, reprezentând canonul unei opere literare menite să înfrunte timpul.

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Sursa: cartier.md

Distribuie articolul: