La sfârșitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția prin care a proclamat Ziua Internațională a Fetelor, celebrată anuală pe 11 octombrie. 

Potrivit organizaţiei internaţionale pentru drepturile copiilor – Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât şi de sex, Ziua Internaţională a Fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii, scrie Mediafax.

În 2012, tema aleasă pentru Ziua Internaţională a Fetelor a fost combaterea căsătoriilor cu minore în ţările aflate în curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este măritată înainte de a împlini 18 ani.

fete cochete

feteÎn 2013, tema aleasă de comunitatea internațională a fost „Inovațiile pentru educația fetelor”.

În calitate de agenție lider în acest sens, UNICEF, în cooperare cu alte agenții ale Națiunilor Unite și partenerii săi din societatea civilă, a selectat ca tema din acest an să fie „Împuternicirea adolescentelor: Încheierea ciclului violenței, în semn de recunoaștere a importanței lor și investițiile în responsabilizarea adolescentelor cu privire la prevenirea și eliminarea diferitelor forme de violență a acestora”.

fete mari

Ziua Internațională a Fetelor oferă oamenilor și organizațiilor posibilitatea de a sensibiliza publicul cu privire la diferitele tipuri de discriminare și abuz în rândul copiilor de sex feminin din întreaga lume. În această zi, multe comunități și liderii politici vorbesc publicului despre importanța de dreptul fetelor la educație și libertățile fundamentale egale. Diverse evenimente sunt organizate pentru a prezenta activitățile populațiie întru susținerea activă a fetelor prin sprijin activ și angajament cu părințiii, familiile și comunitatea mai largă.

Distribuie articolul: