Ziua Drepturilor Omului marchează aniversarea adoptării de către Adunarea Generală a Declarației Universale a Drepturilor Omului. Celebrarea din acest an marchează, de asemenea, 20 de ani de la un pas important în lupta de a face drepturile omului o realitate pentru toți: adoptarea de către Conferința mondială privind drepturile omului a Declarației și Programului de acțiune de la Viena. 

Bazându-se pe participarea a peste 800 de organizații non-guvernamentale, instituții naționale, instituții ale tratatelor și cadre universitare, statele-membre au adoptat o viziune de anvergură și au creat Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) – realizând astfel unul dintre visele mult așteptate ale comunității internaționale.

În cele două decenii de existență a OHCHR, cinci Comisari devotați au condus activitatea Organizației Națiunilor Unite pentru promovarea drepturilor omului la nivel global. Printr-o gamă largă de norme și mecanisme, OHCHR apără victimele, insistă ca statele să-și onoreze obligațiunile sale, sprijină experți și organisme în domeniul drepturilor omului, iar prin prezența sa în 61 de țări,  ajută statele să-și dezvolte capacitățile în domeniul drepturilor omului.

Promovarea drepturilor omului este unul dintre obiectivele de bază ale Organizației Națiunilor Unite și Organizația a urmărit această misiune de la fondarea sa. Atunci ca și acum, cheia succesului este voința politică a statelor-membre. Statele sunt în primul rând cele care sunt obligate să protejeze drepturile omului și să prevină încălcări la nivel național, precum și să se pronunțe atunci când alte state nu-și onorează angajamentele sale. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, iar în ultimii 20 de ani am fost martorii genocidului și multor alte încălcări masive și îngrozitoare ale dreptului internațional în domeniul drepturilor omului și celui umanitar.