Marcarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge are loc în fiecare an la 14 iunie. Evenimentul dă prilejul, potrivit ONU, pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul care salvează vieți. Dacă îți dorești să ajuți un om bolnav și ești candidatura potrivită să donezi sânge, atunci nu ezita să faci asta. 

Iată tot ce trebuie să faci înainte și după donare, potrivit Centrului Național de Transfuzie a Sângelui:

Înainte de donare:

„Odihniți-vă bine în noaptea de dinaintea donării.

Mâncati ceva usor înainte de donare.

Consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veti dona. Evitati însa ceaiul, cafeaua sau alte bauturi ce contin cofeină.

Consumati alimente bogate în fier – carne roșie, peste, ficat, fasole, cereale îmbogățite cu fier, stafide sau prune.

Evitati mâncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiti ori înghețata înainte de donare. Testele pentru infectii făcute asupra sângelui donat, pot fi afectate de grasimi – lipide – ce apar în sânge la cîteva ore dupa ce au fost consumate mâncarurile grase.”

În timpul donării:

„Purtati haine cu mâneci care se pot ridica usor mai sus de cot.

Relaxați-vă!”.

După donare:

„Imediat după donare puteți servi un sandwich și un suc dacă simțiți nevoia.

Rehidratați-vă consumând lichide.

Dacă vă simțiți amețit, întindeti-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzația trece.

În cazurile rare când mai au loc usoare sângerari după îndepărtarea bandajului, apasati locul respectiv și tineți brațul ridicat timp de 3-5 minute.

Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicați comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.”

Sănătate tuturor!