100 de femei antreprenor din Republica Moldova au participat astăzi la un exercițiu de testare a formării unei asociații în cadrul unui Atelier de lucru cu tematica „Avantajele Asocierii Femeilor în Afaceri”, desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Platforma Națională a Femeilor din Moldova(PNFM), cu suportul Uniunii Europene.

Exercițiul practic are drept scop de a identifica și înțelege beneficiile asocierii femeilor în afaceri și viața socială, precum și de a cunoaște modalitățile de eficientizare a resurselor, asigurarea competitivițății, tehnici, instrumente de încurajare a concurenței și atragerea clienților.

Participantele din diferite sfere ale mediului de afaceri au simulat formarea a 3 asociații și au generat inițiative preliminare de proiecte comune. Parteneriatele care au fost improvizate le-au ajutat să conștientizeze importanța asocierii în diferite domenii de activitate antreprenorială.

 

Necesitatea organizării unui astfel de eveniment a apărut ca urmare a unei expertize interne și a discuțiilor individuale cu beneficiarii Programelor de suport ODIMM și cu membrii PNFM.

În context, Iulia Costin, directorul general ODIMM, Președinte a Platformei Naționale a Femeilor din Moldova a declarat că femeile au nevoie de o pregătire corespunzătoare pentru a conștientiza atât avantajele aderării la o asociație, cât și importanța schimbului de experiență între femei.

„Femeile de afaceri din întreaga țară conștientizează necesitatea creării unui parteneriat feminin multidimensional. Astăzi nu mai trăim în definiții dar creăm definiții, schimbăm concepții, învingem mentalități şi avem curaj“, a menționat Iulia Costin.

UE susține astfel de initiative privind asocierea în afaceri.

„Asociațiile de afaceri puternice pot juca un rol important în elaborarea politicilor prin eliminarea provocărilor cu care se confruntă comunitatea de afaceri și propunând soluții inteligente pentru factorii de decizie în interesul societății. De asemenea, ele pot oferi servicii valoroase membrilor. Uniunea Europeană sprijină o serie de asociații de afaceri din regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv cele conduse de femei, pentru a crește și a deveni un partener social relevant. Rolul femeilor în astfel de asociații este esențial, deoarece acestea pot contribui la succesul lor, transformându-le în factori ce contribuie la schimbări pozitive”, a menționat Boris Filipov, coordonator de proiect în cadrul Delegației UE.

În final, au fost create 3 modele de asociații cu pachete concrete de servicii pentru membrii săi. Rezultatele din cadrul evenimentului urmează a fi prezentate în cadrul Forumului Național al Femeilor din Moldova, care va avea loc pe data de 14 decembrie 2019.