Pregătirea pentru nuntă necesită multă imaginaţie, răbdare şi putere. Pe lângă emoţiile pe care le trăiesc mirii, nervii se întind la maxim, iar riscul persistă în orice decizie luată ori solicitare efectuată. Prin urmare, multe cupluri occidentale lasă o parte din griji pe seama brokerilor și agențiilor, încheind cu aceştia un contract de asigurare a nunţii. Asigurarea de nuntă este de fapt aceeaşi asigurare clasică cunoscută – în cazul în care apare o situaţie neprevăzută, stipulată numaidecât în contract, agenția de asigurare poate rambursa cheltuielile suportate şi acoperi alte consumuri necesare.

Înainte de a-ţi procura un pachet de asigurare de nuntă, citeşte detaliat contractele încheiate cu furnizorii şi procesatorii de servicii de mariaj. Asigurarea de nuntă se încheie în concordanţă cu asigurarea agenţilor în cauză, deoarece aceştia pot avea o poliţă proprie şi te pot scuti de o asigurare dublă. În cazul dat, asigurarea protejează investiţiile mirilor, sporindu-le gradul de credibilitate în relaţiile cu persoanele care răspund de serviciile prestate (administraţia localului, muzicanţii, fotografii, furnizorii de flori, de îmbrăcăminte, firma de catering etc).

Ce cred mirii și miresele din Moldova despre asigurarea nunții

Am întrebat-o ce știe despre asigurare pe Natalia Vanghelii, o mireasă în pregătire de nuntă. Mărturisind că nu cunoaște prea bine acest tip de servicii, totuși Natalia s-a arătat sceptică: „Ce se poate întâmpla la nuntă ieşit din comun? Eu nu-mi voi asigura nunta – sunt bani aruncaţi în vânt. Înţeleg mirii din străinătate care-şi organizează petrecerea în aer liber, factorii climaterici pot strica întreaga petrecere. În situaţia noastră, a moldovenilor, nu cred că avem nevoie de aceasta. Să-mi fie frică că o să cadă cortul peste toţi invitaţii?..”, s-a întrebat retoric viitoarea mireasă.

De aceeaşi părere sunt şi viitorii însurăţei Alexandru şi Olga Şalaru: „Cheltuim o avere pentru a organiza o petrecere şi, în general, a ne căsători. Am fost la multe nunţi şi nu cred că la nunta noastră se poate întâmpla un cutremur sau să fie intoxicaţi invitaţii. E un alt mod de „a scurge” bani din oameni – cineva vrea să se îmbogăţească pe seama mirilor”.

Ce cazuri nefericite asigură o poliță de nuntă

Iată o serie de scene neprevăzute la o nuntă care pot fi acoperite de o poliță. Costul primei de asigurare ar varia în funcție de opțiunile alese de miri:

Locaţia pentru petrecere nu îşi mai poate oferi serviciile din diferite motive – fie că a fost închisă din cauza nerespectării regulilor sanitare sau a contravenit legilor curente (de ex., la o petrecere toţi invitaţii s-au intoxicat şi mirii s-au pomenit la spitale). Asemenea cazuri au avut loc în realitate de mai multe ori în Chișinău, iar a doua zi localului i s-a retras autorizaţia. Respectiv, rămân păgubaşi atât mirii din seara respectivă, cât şi următorii miri, care îşi au planificată aici nunta.

Factorii climaterici, mai ales ploile şi vânturile puternice care în Moldova deseori provoacă dereglări la reţelele electrice, iar nuntaşii se „veselesc” fără lumină. Este exemplul clasic, întâlnit frecvent la nunţile noastre. Astfel, o asigurare ar acoperi despăgubirile morale şi ar obliga fiecare restaurant să aibă în posesie un generator electric.

Întârzierea persoanelor-cheie la fel poate fi acoperită de poliţă. Personal, m-am regăsit de câteva ori printre invitaţii care au aşteptat în faţa localului 2 ore, ca să vină trupa de muzicanţi împreună cu toastmaster-ul nunţii. Mirii, părinţii, vorniceii şi absolut toţi invitaţii au aşteptat până la ora 20:00, când aceştia au venit şi s-au instalat instrumentele.

Există şi probabilitatea să întârzie şoferul cu limuzina vreo oră, răpind astfel din timpul cameraman-ilor sau muzicanţilor, plătiţi până la o anumită oră. Asigurarea de acest tip poate rambursa cheltuielile pentru ora întârziată, dar va oferi şi sume pentru „calmare”.

Furturile – se întâlnesc şi acestea la nunţi. Asigurarea acoperă valoarea furturilor – cadouri sau chiar verighete. Fosta mireasă, Cristina Şoimu, îşi aduce aminte cu părere de rău că a primit în dar, în loc de un obișnuitul buchet de flori, două orhidee în ghiveci. Bineînțeles că la plecare n-a găsit nici urmă de acestea: „Acuma, când urmăresc videoul nunţii noastre, văd cât de frumoase au fost şi cât de perfect s-ar fi potrivit în interiorul casei noastre”.

● În străinătate, se mai practică asigurarea contra deteriorării bijuteriilor şi cadourilor – verighete, bijuteriile mirilor, orice altă piatră preţioasă sau perlă de pe rochia miresei, voal sau buchet; cadourile tehnice, din sticlă sau cristal, într-un cuvânt, toate obiectele fragile.

● Același tip de asigurare e valabil și pentru îmbrăcămintea mirilor. Polița acoperă pagubele de diverse feluri: fie că vă pătaţi ţinutele sau le ardeţi cu scrumul de ţigară, se deteriorează mecanic, se topește voalul de la lumânare, etc. Deteriorările pot fi asigurate pe o perioadă de câteva zile sau chiar cu o lună înaintea petrecerii, sau doar în timpul nunţii.

Fotografiile şi videourile pot fi și ele asigurate. Dacă au fost deteriorate negativele sau specialiştii nu şi-au făcut meseria așa cum v-ați așteptat, din cauza prea multor băuturi alcoolice sau din alt motiv, acest tip de poliță vă recuperează banii.

● În cazul bolilor grave, deceselor sau îmbolnăvirii înainte de şi în timpul nunţii, poliţa rambursează toate cheltuielile suportate. Spre exemplu, cineva foarte apropiat a decedat sau s-a îmbolnăvit greu cu 1 lună sau cu 2 săptămâni înainte de nuntă. În acest caz, datorită asigurării se amână nunta până la un an, fără suportarea unor cheltuieli în plus.

Accidentarea la nunţile noastre se întâmplă mai rar decât în trecut, însă încă suficient de des. Cauza poate fi consumul excesiv de băutură sau o neînţelegere între socri. Costurile accidentelor în cauză – bătăi, înjunghieri, fracturare – sunt suportate în acest caz de compania de asigurare.

● Şi alcoolul propriu-zis poate fi ţinut sub control, dacă asigurarea prevede clauza respectivă.

Există asigurarea nunții în Moldova?

Apelând pe mail mulţi agenţi de asigurare – am rămas uimită. Majoritatea cunosc esenţa unei astfel de asigurări, însă numai din practica internaţională.

Cristian Cazacu, un broker autohton, mi-a argumentat ideea: „Prima dată am fost informat despre asigurarea de nuntă de către agenţiile elveţiene, la ei procurarea unei astfel de poliţe constituie prima etapă în procesul pregătirii de nuntă. Au mai încercat câteva perechi de moldoveni să obţină o asigurare (măcar una mai primitivă), însă noi nu dispunem de acest produs. Am auzit comentarii de felul „Lasă, că ei vor să se îmbogăţească pe seama săracilor miri”. Cred că acest fenomen este inevitabil în următorii 5 sau 10 ani”.

Câți bani cheltuiesc europenii pe asigurări de nuntă

Studiind mai multe broşuri internaţionale, voi oferi exemplul vecinilor noştri, al României. Un pachet standard de amânare a nunţii costă circa 155 USD, iar asigurarea îţi acoperă cheltuielile în valoare de 7 500 USD; ori un pachet de 1 050 USD poate rambursa până la 175 000 USD.

Dacă îţi asiguri obiectele foto-video, un pachet de 210 USD îţi poate acoperi 2000 USD. Pentru opţiunea de asigurare contra situaţiilor neplăcute generate de alcool, procuri aşa-numitul pachet Răspundere pentru Lichior, care costă 65 USD pentru 150-200 invitaţi.

A cumpăra sau nu o asigurare de nuntă?
După ce le-am povestit și mirilor intervievaţi informațiile de mai sus și eventualele costuri, unii dintre ei și-au schimbat părerea. Viitorul mire Victor Carauş a mărturisit: „Cred că totuşi aş alege varianta întârzierii sau amânări – mai accesibilă pentru nunta noastră. Păcat că nu găsim o asigurare aici, mai ales că nu costă atât de mult. Dacă se vor practica asigurările în Moldova, mirii vor sta mai liniştiţi. O parte din griji ar cădea pe umerii agenţiilor de asigurări, care vor căuta să fie perfectă nunta, pentru ca nu cumva ei să piardă până la urmă. Plătesc sigur 200 euro în plus, dar să ştiu că nimic nu-mi va strica nunta”.

Distribuie articolul: