Când simți că ceva te macină și vrei să îți înviorezi starea de spirit, încearcă art-terapia. Art-terapia este folosirea terapeutică a creației artistice pentru îmbunătățirea stării emoționale. Atelierele de art-terapie presupun un loc de exprimare liberă a ideilor, frustrărilor, în forme și culori, cu suportul unui psihoterapeut specializat care asigură un cadru protector, bazat pe încredere. Include tehnici creative: desenul, pictura, modelajul, teatrul, dansul, muzica și are scopul de a ajuta persoana să se înțeleaga, să se elibereze de tensiunile acumulate și să faciliteze comunicarea sau relaționarea.

Tatiana Mânăscurtă, psiholog, mărturisește că îi place art-terapia și a aplicat-o pe propria piele. ,,Ajută la eliberarea unor sentimente refulate, de obicei, negative. Tot ce ne place încercăm să păstrăm în memorie, ce ne displace, tindem să uităm. Dar, nu se uită, ci se ascunde în inconștient. Art-terapia este o tehnică ce te ajută să-ți lași emoțiile să te ghideze să faci diverse obiecte, cu ajutorul unor materiale. Din diferite cutii, ziare, litere, acuarelă, creezi, este și o relaxare emoțională. Finalitatea este o lucrare de artă, dictată de stările tale lăuntrice, făcută de tine, sub indicațiile psihologului. Este bine ca ceea ce ai creat să-ți placă, să fie cu sens pozitiv, odată ce îți vei aminti evenimentul traumatic din trecut, în față va fi un obiect retușat, care te face să te simți eliberat de partea negativă și să fii ușor ca un fluturaș. Dacă arta are un rezultat final imaginat din start, art-terapia nu are niciun fel de bariere. Ea te ajută să nu te mai lași influențat de trecutul neplăcut. Ar fi bine să ne axăm pe prezent, pe visuri frumoase pentru viitor.”

Art-Terapie

Mariana Butnaru a participat la mai multe atelier de art-terapie: ,,De ce terapie prin artă?
În primul rând pentru că îmi permite să comunic. Reușim pe parcursul ședinței să facem schimb de experiențe, gânduri, emoții și să ne descoperim îndemânările. Învățăm tehnici noi și foarte utile de lucru manual. Dacă cineva s-ar speria de cuvântul terapie, țin să “calmez”, nu e neapărat să ai o durere, o problemă că să vii la şezăƒtorile noastre, e suficient să vrei să înveți ceva nou, să vrei să îți lărgești cercul de prieteni și să vrei să primești LIKE-uri adevărate.”

Irina Ungureanu a participat la un atelier de art-terapie: ,,M-a ajutat psihologic să pun punctele pe i, fiindcă în discuție îți redescoperi preocupările într-o nouă lumină, realizezi mai bine ceea ce te afectează și deci poți face un pas înainte pentru a depăși acest sentiment. Apoi, mi-a reîntors pasiunea de a crea ceva interesant! Cam vreo 5 ani în urmă eu adoram brodatul în cruciuliță și chiar mă gândeam să mă apuc din nou, dar parcă îmi lipsea un imbold. Lucrând la maxim zi de zi, am început să apreciez acele momente prețioase când te dedici unui hobby și creezi ceva pentru tine și pentru cei din jur.”

Din istoric
Paternitatea art-terapiei este atribuită pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o în 1940. Fiind tuberculos și internat în sanatoriu, în timpul convalescenței sale, face desene și tapiserii care, spre marea mirare a medicilor, îi ameliorează starea de sănătate.

Distribuie articolul: