Arina Bulat  este o fire creativă și iscusită. A absolvit facultatea ,,Relații Economice Internaționale”. Înainte de a ajunge însoțitoare de bord a avut propria afacere cu felicitări și invitații hand made, pe care le face și acum când are timp liber. Pasionată de călătorii, a ajuns să străbată lumea în lung și-n lat datorită jobului. Am ajuns în aer absolut întâmplător. Într-o zi mergeam pe stradă și am văzut publicitatea: o companie aeriană recrutează însoțitoare de bord. M-a încântat idea că aș putea călători prin lumea întreagă. M-am interesat în detaliu despre companie, unde și cum să aplic actele pentru interviu. Am susținut intreviul și în mai puțin de două luni am aterizat în Dubai.

Arina Bulat, însoțitoare de bord

Creativitatea nu își prea găsește loc în spațiu. Am fost instruiți de la bun început să urmăm standardele în service și în ceea ce privește siguranța pasagerilor. Pe de o parte compania ne îndeamnă să fim creativi ca să impresionăm pasagerii, să le creăm o călătorie de neuitat, dar totodată limitele sunt stricte, deci e destul de greu. Cu cât mai mare e compania cu atât mai multe reguli și restricții are, pentru a-și proteja imaginea. Pasagerii sunt încântați de pălăriile noastre și noi le împrumutăm pălăria pentru a le face poze.

Arina Bulat, San Francisco, CA, United States

Situații pot fi de orice gen, de la cazuri medicale la întârzieri de decolare din motive tehnice sau suprasolicitare a pistei de decolare, redirecționare din cauza vremii nefavorabile, etc. Se poate întâmpla ca unuia din pasageri să i se facă rău și să leșine. Sincer prima dată m-am speriat, teoretic știam ce trebuie să fac, dar am alergat să chem pe cineva dintre colegi. Acum însă, după doi ani de zbor, sunt încrezută în sine.

Arina Bulat, Sri Lanka, Colombo

De fiecare dată când ne pregătim pentru decolare, trebuie să revizui în gând un șir de instrucțiuni și procedee, în cazul unei evacuări de urgență. Cu timpul, toate devin o normalitate. Starea de a fi ochi și urechi este activată la nivel de subconștient.

Arina Bulat, Sydney

Lunar am între 8 și 10 zboruri. Cel mai scurt zbor este de 40 minute, iar cel mai lung – 16 ore. Orarul meu, lunar, de lucru include în jur de o sută ore de zbor, atât timp mă aflu în aer. Această profesie dizolvă noțiunea de zi sau noapte, există doar ora de zbor.
Datorită meseriei am ajuns pe toate continentele (cu excepția Antarctidei). Am vizitat 35 de țări, 54 de orașe. M-aș aventura să scriu o carte depre țări, culturi, caracteristici ale unor națiuni și mâcăruri naționale. Impresionant cât de mic este globul pământesc și totodată atât de divers.

Arina Bulat, San Francisco, Golden Gate Bridge

Staționăm într-o destinație pentru 24 de ore, timp în care trebuie să le reușesc pe toate. Iau harta orașului de la recepție, aleg cele mai importante locuri care merită de văzut, și înainte! Nu ratez nici șansa de a trece prin magazine, să cumpăr ceva din bunătățile locale. Poate fi vorba de un magnet ca amintire. Nu pot rezista tentației de a trece prin magazine de haine și încălțăminte unde scrie ,,REDUCERI”. Jobul acesta m-a răsfățat. Dacă e Thailanda înseamnă că e masaj bun, dacă e Italia – pasta și pizza (și alte produse pe care le cumpăr și le aduc acasă), dacă e SUA – atunci sunt multe, muuulte cumpărături la prețuri avantajoase, dacă e Japonia – e sushi și lista continuă…

Arina Bulat, Rio de Janeiro

Salariul este motivant, mai ales dacă îl compari cu cel din Moldova. Plus beneficiile oferite de companie: călătorești și primești salariu, cunoști oameni deosebiți, ai colegi din peste o sută de țări. Afli foarte multe despre alte culturi, tradiții și religii. Dar, serviciul implică și o parte negativă: nopți nedormite, schimb frecvent de fuse orare și zone climaterice. Insomnia garantată este prețul pe care ești nevoit să-l plătești. Totuși, nu schimb experiența de viață acumulată pentru nimic în lume.

Arina Bulat, South Africa, Johannesburg

Soțul meu este și el în Dubai. Nu este însoțitor de bord. Ne este dor de casă, de părinți, frați, rude și prieteni. Venim în Moldova când avem posibilitate, de două sau trei ori pe an. Grație profesiei, călătoriile cu avionul nu necesită planificare cu mult timp înainte. Hotărârile se iau repede și valiza e gata în doi timpi și trei mișcări (deprindere profesională).

Arina Bulat, Buddha Temple, Ho Chi Minh City, Vietnam

Când m-am căsătorit, i-am promis soțului că-l voi urma și la capătul lumii. Numai unul Dumnezeu știe în ce țară vom ajunge să ne stabilim definitiv. Cert este că o sa revin la felicitările mele. Sunt o fire artistică și nu pot renunța la ele nici acum. Am un dulap plin cu materiale adunate de prin lume, care își așteaptă rândul să le croiesc într-o felicitare.

Arina și soțul ei Denis

Foto: Arhiva Personală