Odată cu nemulțumirea părinților, în ceea ce privește vacanța mare a grădinițelor, Ministerul Educației, a venit cu o explicație în formă de șapte argumente. Potrivit ME, proiectul dat a fost discutat în grădinițe, fiind implicați părinții și reprezentanții APL, iar obiecțiile și propunerile ar fi fost introduse pentru îmbunătățirea documentului.

Părinții, nemulțumiți de vacanța mare pe care o vor avea grădinițele: „Pe copii nu se fac economii” (Foto)

„Proiectul Regulamentului a fost consultat cu și avizat de către Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, precum și Centrul Național Anticorupție pentru expertizare anticorupție”, precizează Ministerul Educației.

Potrivit ME, printre argumentele care au stat la baza instituirii acestui regulament este fracvența sub 50% a copiilor pe perioada de vară, iar părinții ar trimite copiii la bunci sau pleacă în concedii. Potrivit unor date, în Chișinău frecvența medie a copiilor în perioada de vară a anului 2016 a constituit 51%, dintre care doar 1 % – pe motiv de boală.

De asemenea, instituția notează și faptul că educatorii au și ei copii, pe care vor să-i ducă la mare, munte în perioada de vară.

Un alt argument este că cadrele didactice nu sunt remunerate, atunci când înlocuiesc pe un coleg plecat în concediu. „Problema este mai acută în cazul bucătarilor, în special a bucătarilor-șefi care sunt responsabili pentru prepararea hranei. În lipsa unei vacanțe pentru întreg personalul, managerii de grădinițe recurg la încălcări de legislație pentru a înlocui un anume post”, menționează ME. Totodată, grădinițele au nevoie de reparație. Astfel, spun responsabilii, se evită expunerea copiilor la praf, zgomot și miros de vopsea.

„Așa cum toată lumea, cu mici excepții, merge în vacanțe, anume vara, închiderea grădinițe lor în perioada de vară este și o măsură de responsabilizare a părinților vizavi de creșterea și educația propriilor copii, aceasta le va permite familiilor să fie mai aproape de copiii lor”, cred responsabilii pentru educație.

Printre motivele care au dus la vacanța de 42 de zile, oficialii au inclus și nevoia de odihnă pentru micuții care învață și nu sunt destul de activi pe perioada de vară.

Ministerul spune că multe primării ar sista din propria dorință activitatea grădinițelor. „Fără a da șansa personalului din grădiniță dreptul de a se folosi de concediul sindical la decizia proprie, inclusiv concediul integral.”

„În toate țările europene, inclusiv România, grădinițele au o vacanță pe perioada celor 3 luni de vară și grija față de copil în această perioadă este în responsabilitatea părinților. Instituția poartă răspundere pentru respectarea drepturilor și pentru securitatea vieții și sănătății copiilor în timpul aflării acestora în instituție”, încheie Ministerul Educației.

În cadrul flash-mobului organizat de „Părinții solidari”, aceștia au menționat că argumentele sunt formale, iar închiderea grădinițelor nu se face conform nevoilor reale.â

Foto: Dima Iacovlev

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: