“Criză? Care criză?”, aceasta este atitudinea lui Jim O’Neill, unul dintre cei mai influenţi economişti din lume. El ne asigură că suntem în pargul unei noi epoci înfloritoare, care vizează atât marile puteri, cât şi ţările în curs de dezvoltare, anunță economistul într-un interviu pentru BBC. O’Neill nu crede că economia mondială este în impas, ba chiar mai mult de atât, este pe calea cea dreaptă. El susţine că este frustrat şi iritat de atitudinea multor oameni din ţările occidentale, care se simt ameninţaţi de evoluţia rapidă a ţărilor în curs de dezvoltare.

Economistul mai afirma că: “Preocuparea de “bezna” de scurtă durată îi face pe oameni să nu observe că de fapt trăim în una dintre cele mai bune perioade de transformare din istorie”
Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru viitorul apropiat o turnură dramatică. Dacă în ultimii zece ani ţările dezvoltate au dominat economia mondială, atunci în anul următor mai mult de jumătate din producţia mondială va veni din ţările în curs de dezvoltare.

Jim O’Neill crede că lumea devine din ce în ce mai egală şi crede că este un lucru bun, făcând referire la raportul Naţiunilor Unite privind sărăcia: “Scopul propus la Summit-ul Naţiunilor Unite din anul 2000 de a reduce sărăcia la jumătate până în anul 2015 a fost atins cu cinci ani mai devreme. Este un lucru fantastic, despre care însă nu prea se vorbeşte.”

Economistul englez mai afirmă că ideea precum că ar exista o criză financiară răspândită pe scară largă este absolut greşită, insitând că cele mai multe economii, chiar şi cele occidentale o duc bine: ” Germania a atins luna trecută cel mai mic nivel a şomajului din ultimii 20 de ani şi nu auziţi prea mulţi oameni din Suedia, Canda sau Australia să se plângă de ceva.”

De fapt O’Neill susţine că această criză este concentrată doar asupra unor ţări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi ţările din regiunea mediteraniană. De asemenea el crede că ce se cere acum este o perspectivă globală.
” În ciuda unor provocări ce există ăn unele ţări occidentale, economia mondială a crescut cu 3%- 4%, iar dacă ne uităm la decada ce urmează, se pare că dezvoltare întregii lumi tinde să accelereze. Bineînteles că sunt necesare sume mari pentru ajustarea unor segemnte în unele ţări, dar din aceste acţiuni toate părţile implicate vor avea doar de câştigat şi deja exista dovezi în acest sens” , afirmă O’Neill.
Jim O’Neill este preşedintele Companiei “Goldman Sach Asset Management” şi este cunoscut pentru faptul ca a reuşit sa prognozeze de mai multe ori tendinţele pieţelor de schimb internaţionale sau dezvoltarea unor ţări precum Rusia, China sau Brazilia.

Distribuie articolul: